odszkodowanie

• Autor wątku Autor wątku xallix
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xallix

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Mialam wypadek w pracy w wyniku ktorego msm zlamany kciuk prawej reki z przemieszczeniem. Palec nie zrosl sie a kosc jest przesunieta widac to na rtg. Mam teraz rehabilitacje zeby wrocila mozliwosc zginania kciuka. Moje pytanie brzmi czy nalezy mi sie odszkodowanie za uszczerbek na zdrowiu czy tylko zaplaca mi za zwolnienie i rehabilitacje?

Dodam ze wypadek mial miejsce w Niemczech

Witam

Odpowiem troszke inaczej .Moj brat mial wypadek w pracy w Listopadzie tamtego roku. Zostala zlamana piszczel nogi. Przeszedl operacje wstawienia gwozdzi w noge .Noga caly czas bolala i utykal. Poczatkiem Maja ,skierowano go na ponowne badania. Okazalo sie ze kosc sie nie zrosla,dlatego ze gwozdzie byly za krotkie, lub nie tak wlozone jak potrzeba. W tej chwili ,jest on po drugiej operacji tej nogi.i zobaczymy jak to bedzie dalej . zadnego odszkodowania nie dostal,ponieaz nie mial odpowiedniego ubezpieczenia w pracy(legalna niemiecka frirma i umowa niemiecka)...Jedynie o co moze sie starac to o tak zawany Schmerzensgeld....

Kasa wypadkowa (Unfallversicherung) może przyznać rentę, jeżeli uszczerbek na zdrowiu przekracza 20%. Kasa pokrywa koszty leczenia i rehabulitacji. W praktyce pieniądze otrzymujesz od kasy chorych (przykładowo AOK). Kasa nie płaci zadośćuczynienia.

Powrót