Odszkodowanie

• Autor wątku Autor wątku GrzegorzKutno
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

GrzegorzKutno

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Witam niedawno wydano wyrok w mojej w sprawie przeciwko zakładowi ubezpieczeń Compensa ja byłem poszkodowany wypadku samochodowym i starałem sie o wypłatę odszkodowania zadośćuczynienia w kwocie 100 000 zł wyrok sadu okręgowego w łodzi zapad taki ze Compensa ma wypłacić mi
970 00 zł plus odsetki za równe 2 lata z włoki i mam 2 pytania jaki jest procent takich odsetek w tej sprawie i jeżeli oni sie odwołają czy jest jakaś szansa ze ta kwota odszkodowania mi sie zmniejszy ponieważ wyrok jeszcze sie nie uprawomocnił ale mogę powiedzeć tylko tyle ze na 3 sprawach compensa stawiła sie tylko raz czy to tez ma jakiś wpływ na ich odwołanie z góry dziękuje za pomoc

jesli nie zostalo nic innego ustalone w wyroku odsetki to odsetki ustawowe stawki odsetek znajdziesz pod adresem

http://www.ms.gov.pl/statystyki/odsetki.shtml

obecnie to 11,5% w stos rocznym

dopoki wyrok nie jest prawomocny oczywiscie moga sie od niego odwolac.... maly udzial w postepowaniu moze ich tylko pozbawic paru dobrych argumentow przy apelacji, ale dalszego toku postepowania oczywiscie nie wyklucza..

ostatecznego wyroku sadu nie przewidzi Ci tu nikt...

Dziękuje Cleris

Niech ktoś może powie mi jeszcze coś więcej i jeżeli oni sie odwołają a ja nie miałem adwokata to czy mam szukać dobrego prawnika i niech jeszcze mi ktos powie jak sie liczy te odsetki z góry dziękuje i czekam na odp

Jeżeli jest Pan w trudnej sytuacji to jest możliwość, że sąd na zasadzie art. 102 kpc zwolni Pana od obowiązku poniesienia kosztów w tym ich zwrotu stronie przeciwnej.
W sprawach jednak o odszkodowanie a zwłaszcza zadośćuczynienie (które jest bardzo ocenne) sądy drugiej instancji rzadko zmieniają wyroki sądów pierwszej instancji.

Proszę też pamiętać, że może Pan żądać renty (o ile są przesłanki do tego) i co ważne, wnieść powództwo o ustalenie odpowiedzialności zakładu ubezpieczeń na przyszłość za ewentualne przyszłe pogorszenie się Pańskiego stanu zdrowia na skutek tego wypadku.

Powrót