Odtwarzanie muzyki na Youtubie

• Autor wątku Autor wątku Jyuuken
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jyuuken

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Poszukiwałem na forum podobnego tematu, lecz nadal nie znam konkretnej odpowiedzi.
Chciałbym ze znajomym założyć kanał na YT (kręcić wideo w "studiu" odtwarzając muzykę) w którym będziemy co jakiś czas grali sety utworów zagranicznych wykonawców (muzyka Trance) oraz podczas grania chcemy tworzyć konkursy na zasadzie podania ulubionej muzyki i nagradzaniem w postaci prezentów (nie ma to nic wspólnego z prawem powiązanym z hazardem, nie jest to czynnik losowy tylko wybrany przez nas).

Czy podczas transmisji seta jesteśmy zmuszeni zapytać każdego producenta o pozwolenie na zagranie jego utworu który zostanie odtworzony w naszym secie?
Czy jeśli użyjemy w filmie lub w opisie nazwy utworów i wykonawców, również trzeba oficjalnie do nich pisać?

Gramy głównie dla przyjemności, dla ludzi by tego słuchali i nie jesteśmy nastawieni na zarobek, lecz jeśli z czasem zaczniemy zarabiać, co w tym wypadku?

Potrzebuję jak najwięcej informacji, bo nie chcę mojego wysiłku włożyć w coś, co usunie to przy pomocy braku licencji.

PS. Czy jeśli pod utworem widnieje Licencja : standardowa Licencja YT to znaczy, że można go używać bez problemu?

Pozdrawiam!

Ostatnia edycja:
Jyuuken napisał:
... Czy podczas transmisji seta jesteśmy zmuszeni zapytać każdego producenta o pozwolenie na zagranie jego utworu który zostanie odtworzony w naszym secie?
Czy jeśli użyjemy w filmie lub w opisie nazwy utworów i wykonawców, również trzeba oficjalnie do nich pisać?...
Wystarczy uzyskać odpowiednią licencję we właściwych OZZ.

PS.
To zależy kto ją tam umieścił.

Powrót