odwieszenie i zk?

• Autor wątku Autor wątku jennifer1234
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jennifer1234

Użytkownik
Odpowiedzi
213
Witam, mam pytanie dotyczace mojego bliskiego znajomego. Obecnie ma wyrok w zawieszeniu tzn okres zwieszenia sie skonczyl ale teraz mija z koncem wrzesnia okres tego dodatkowego pól roku. w pazdzierniku ma sprawe o kolejne co prawda drvne przestepstwo bo poddajac sie karze prokurator zaproponowal 6 m-cy na 2 lata za art dot przestepstwa ppodrobienia dokumentów. Nie wiem jaki to - nie znam sie. Moje pytanie jak skonczy sie okres tego dodatkowego pol roku nie odwiesza mu tej "starej" kary? Bo tamta dit innego art ale tego tzw "przestepstwa podobnego". Drugie pytanie jak sie odbywaja takie sprawy gdyby ona byla w okresie tego pol roku, to jakby sad widzial ze to nie minelo i chcial odwiesic ten stary plus za nowy dolozyc to odbywa sie to na rozprawie rozpatrujaceg dobrowolne poddanie sie karze za te drugi czy ti odrebna rozprawa? Vhodzi mi o to , że powiedzmy te pol roku mija np 2 wrzesnia a np 20 sierpnia jest ta sprawa druga i sad zdecyduje sie odwiesic, to zrobi to na tej rozprawie dot tego drugiego i zaboira go z sali do aresztu czy bedzie odrebna rozprawa czy posiedzenie i wtedy dadza mu termin. zaznaczam ze teraz nie jest w areszcie ani nie ma dozoru -nic.uznano ze nie ma takowej potrzeby.

jennifer1234 napisał:
jak skonczy sie okres tego dodatkowego pol roku nie odwiesza mu tej "starej" kary?

Nie odwieszą. Upływ terminu, o którym piszesz powoduje, że zarządzenie kary nie jest już dopuszczalne. Nawet gdyby Sąd tego np. nie zauważył, to wystarczy potem napisać zażalenie na orzeczenie o zarządzeniu kary i zostanie ono uchylone w II instancji.

gdyby ona byla w okresie tego pol roku, to jakby sad widzial ze to nie minelo i chcial odwiesic ten stary plus za nowy dolozyc to odbywa sie to na rozprawie rozpatrujaceg dobrowolne poddanie sie karze za te drugi czy ti odrebna rozprawa?

O ewentualnym zarządzeniu wykonania kary orzeka się w odrębnym postępowaniu, a nie w tym, w któym Sąd rozpoznaje zarzut popełnienia nowego przestępstwa.

i sad zdecyduje sie odwiesic, to zrobi to na tej rozprawie dot tego drugiego i zaboira go z sali do aresztu czy bedzie odrebna rozprawa czy posiedzenie i wtedy dadza mu termin.

Będzie odrębne postępowanie.

bardzo dziękuję kadi za pomoc. A powiedz mi tak powiedzmy ze to zawieszenie bedzie jeszcze trwalo w okresie rozpatrywania tego art 335 za drugie przestępstwo i sad tę kare za drugie przestępstwo zawiesi i beda dwie w zawieszeniu, to powiedzmy termin dot posiedzenia o odwieszenie odbedzie się w jakim odstępie czasowym? Powiedzmy tak za pierwsze konczy sie lacznie z tym pol roku 10 pzdziernika, wyrok za drugie zapadnie powiedzmy 5 pazdziernika tez w zawieszeniu. To po upływie 10 października (czyli terminie konca zawieszenia za pierwsze ) powiedzmy 15 pazdziernika sad juz nie moze na posiedzeniu dot odwieszenia odweisic tej kary? czy bedzie sad patrzył na to, że wyrok za drugie zapadł jescze w okresie zawieszenia za pierwsze? Prosze o uwazne przeczytanie by dobrze zrozumiec o co mi chodzi;)

czy ktos moze mi pomoc? Czy inaczej sprecyzowac o co mi chodzi:)

Trzymając się dat podanych przez Ciebie Sąd po 10 października nie będzie mógł zarządzić wykonania kary,6 czym Ci zresztą już pisałem.

ok chcialam się upewnic Kadi:) Nie znam sie na tym kompletnie ,więc pytam:)

Powrót