odwieszenie kary

• Autor wątku Autor wątku kamilka161
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamilka161

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Sąd Rejonowy umorzył mi odwieszenie kary. Na to prokuratura się odwołała do Sądu II instancji. Co może zrobić Sąd II instancji ,czyli Okręgowy w związku z tą sprawa??

Czekam na szybką odpowiedź.
Z góry dziękuję.

Może to być umorzenie postępowania w sprawie zarządzenia wykonania kary. Większa precyzja pytającej byłaby jednak rzeczywiście wskazana.

Chodziło mi o to, że jeśli Sąd Okregowy odwiesi mi kare to moge sie od tego odwołać?Co mam w tym przypadku zrobić? Co moge zrobić, aby decyzja Sądu była na moją korzyść?

Jeśli Sąd II instancji zmieni decyzję Sądu i instancji to od orzeczenia Sądu II instancji nie będzie służyło zażalenie.

Co może na ten przypadek zrobić prezydent czy kasacja??

Kasacja - nic, jeśli Sąd nie popełni poważnego błędu.
Prezydent dysponuje prawem łaski, ale skorzystanie z niego to jego prawo a nie obowiązek.

A jeśli jestem jedynym żywicielem mojej całej rodziny i mam jeszcze na utrzymaniu chorego wspólmałżonka oraz mam dobrą opinię kuratora, to może to coś dać w tej mojej sprawie?Może to coś pomóc w tej sprawie??Jeśli tak to w jaki sposób może mi pomóc??

Jeśli jesteś "jedynym żywicielem rodziny" i potrafisz to udowodnić, to możesz wnioskować o odroczenie wykonania kary. Przy czym odroczenie kary z tego powodu także nie jest obligatoryjne. Sąd może, ale nie ma obowiązku udzielić odroczenia.

Sąd I instancji całkowicie odrzucił to co ma sąd II instancji??Co ma do tego??Jak sąd I instancji zrobił tak to sąd II instancji tylko się przychyla??

W skład Sądu wchodzą ludzie. A ludzie bywają omylni. Jeśli Sąd I instancji popełnił błąd, Sąd Odwoławczy może zmienić albo uchylić jego orzeczenie.

Powrót