Odwieszenie kary

• Autor wątku Autor wątku Elim
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Elim

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam. Moja sprawa wygląda następująco.
Dwa lata temu zatrzymala mnie policja pod wpływem, sąd orzekł kare rok w zawieszeniu na 2 lata, 5tys.na fundusz(nie zapłaciłam tego) i zakaz na 3 lata.
Wyjechalam do niemiec i tam zatrzymano mnie za ten sam czyn lecz nieumyslnie.
Tłumaczę;
Na malej imprezce wypiłam drink , w ktorym była amfetamina oczywiscie nie wiedziałam ponieważ pomyliłam szklanki. NA drugi dzien zatrzymała mnie policja i zrobili mi badania okazało się , ze jestem pod wpływem, zatrzymali mi prawo jazdy na miesiąc ( blankietu w pl nie oddałam ,Zgłosiłam że zgubiłam pozniej znalazłam i dlatego miałam blankiet w niemczech.) Niemiecka policja zatrzymala mi prawko na miesiąc i 800e do płacenia.
Nic przy mnie nie znaleźli, bo jak pisałam nieswiadoma tego ze jestem pod wplywem wsiadlam za kółko.
Kary nie zapłaciłam bo wróciłam do pl. na stałe. Dzis dostałam list z pl sądu z wezwaniem o posiedzeniu zarządzenie wykonania kary warunkowo zawieszonej.
W wezwaniu była tez notka o przeslaniu w ciągu 7dni dowodu wpłaty tych 5tys.na fundusz pod rygorem zarządzenia wykonania kary.
Nie mam takich pieniędzy , sama wychowuje 8miesieczne dziecko.
Nie pracuje , mam ciężką sytuacje rodzinną.Dodam że nie pije alko ani zadnych subs.niedozwolonych.Staram się zyc zgodnie z prawem, mam dobrą opinie kuratorki.Czy w takiej sytuacji grozi mi zk? I czy niemieckie wykroczenie moze miec coś wspólnego z tym wezwaniem?.
W kwietniu tego roku minęły mi zawiasy w pl. Obecnie mieszkam w Polsce.
Proszę o odp..

Ciekawe swoją drogą czy wogóle zaczął biec okres zakazu prowadzenia pojazdów skoro popełniłas kolejne przestępstwo z art. 233 kk i skłamałas ze prawo jazdy zostało zgubione i go nie oddałas. Poza tym na spłate swiadczen miałas 2 lata i czemu tego nie spłacałas? Tak grozi Ci zarządzenie wykonania kary ale mimo wszystko masz duze szanse zeby sie troche od tego wywinąc z uwagi na dobro dziecka

Ostatnia edycja:
biezanow_123 napisał:
Ciekawe swoją drogą czy wogóle zaczął biec okres zakazu prowadzenia pojazdów skoro popełniłas kolejne przestępstwo z art. 233 kk i skłamałas ze prawo jazdy zostało zgubione i go nie oddałas. Poza tym na spłate swiadczen miałas 2 lata i czemu tego nie spłacałas? Tak grozi Ci zarządzenie wykonania kary ale mimo wszystko masz duze szanse zeby sie troche od tego wywinąc z uwagi na dobro dziecka

Sprawe mialam w 2018r.od kwietnia wyrok był prawomocny. Tego roku minęły 2 lata zawiasów. W niemczech zdarzenie miało miejsce w 2019r.w listopadzie.Nie skłamałam , ze zgubiłam prawko.Po pół roku okazało się , że zostawiłam je u znajomych w aucie , ktore oni sprzedali i udało mi się je odzyskać, ale wyjechalam juz do niemiec i po prostu nie byłam w pl.uznalam , ze skoro zgłosiłam zgubienie to nie będzie potrzeby oddawać.Przypominam ze w niemczech zatrzymali mi na miesiąc i juz go nie odebrałam ponieważ wróciłam do pl.

Elim napisał:
Sprawe mialam w 2018r.od kwietnia wyrok był prawomocny. Tego roku minęły 2 lata zawiasów. W niemczech zdarzenie miało miejsce w 2019r.w listopadzie.Nie skłamałam , ze zgubiłam prawko.Po pół roku okazało się , że zostawiłam je u znajomych w aucie , ktore oni sprzedali i udało mi się je odzyskać, ale wyjechalam juz do niemiec i po prostu nie byłam w pl.uznalam , ze skoro zgłosiłam zgubienie to nie będzie potrzeby oddawać.Przypominam ze w niemczech zatrzymali mi na miesiąc i juz go nie odebrałam ponieważ wróciłam do pl.
A tych 5tys.nie zapłaciłam z wielu powodów , ktore mam zamiar przedstawić na posiedzeniu.

Wyrok mozna jeszcze odwiesic przez 6 miesięcy od zakonczenia oresu próby czyli do pazdziernika w Twoim przypadku. Lepiej pozyczyć tą kase od kogoś i zapłacic i mieć spokój

Rozumiem że kasa na alkohol i impezki była ale na kare już brakło

biezanow_123 napisał:
Wyrok mozna jeszcze odwiesic przez 6 miesięcy od zakonczenia oresu próby czyli do pazdziernika w Twoim przypadku. Lepiej pozyczyć tą kase od kogoś i zapłacic i mieć spokój
.
Bardziej brałam pod uwagę aby prosic sąd o rozłożenie na raty , tylko ze w moim przypadku jesli nie pracuje to nie wiem czy sąd sie przychyli do mojej prośby:/

biezanow_123 napisał:
Rozumiem że kasa na alkohol i impezki była ale na kare już brakło
A kto powiedział , ze to była imprezka zorganizowana przeze mnie, to byly urodziny znajomych na które bylam zaproszona. To po pierwsze, a po drugie to chyba nie jest forum do oceniania ludzi, tylko forum porad prawnych.

Ale miałaś na to 2 lata i nic w tym kierunku nie robiłaś. Trzea było wtedy składać wniosek o rozlozenie na raty i płacic po 200zl miesięcnie i dzis bys juz miała spłacone a tak to skoro przez 2 lata nie zapłaciłas ani złotowki to czemu sąd by miał isc na ręke skoro przez 2 lata nie uregulowałas kary nawet w 1 procencie

biezanow_123 napisał:
Ale miałaś na to 2 lata i nic w tym kierunku nie robiłaś. Trzea było wtedy składać wniosek o rozlozenie na raty i płacic po 200zl miesięcnie i dzis bys juz miała spłacone a tak to skoro przez 2 lata nie zapłaciłas ani złotowki to czemu sąd by miał isc na ręke skoro przez 2 lata nie uregulowałas kary nawet w 1 procencie
.
Ponieważ w niemczech nie pracowałam , tylko pojechałam do kuzyna i miałam tylko dorywcze zajęcia na utrzymanie siebie.
To jest jeden z powodow, a reszte powodów przedstawię na posiedzeniu.

Elim napisał:
.
Ponieważ w niemczech nie pracowałam , tylko pojechałam do kuzyna i miałam tylko dorywcze zajęcia na utrzymanie siebie.
To jest jeden z powodow, a reszte powodów przedstawię na posiedzeniu.
.
Moje pytanie jednak było inne.
"Czy mam szanse uniknąć odwieszenia kary"
I czy posiedzenie moze dotyczyc tych niezaplaconych 5tys.na fundusz? Czy moze chodzic o sprawe z niemiec.

Słabe te powody. Najlepiej by było sobie załatwić na szybko jakąs umowe o prace i przedstawić w sądzie razem z deklaracją że będziesz płacić w ratach tą kwote. Małe szanse raczej mimo wszystko abyś trafiła do ZK. No nic zycze powodzenia. Mozesz kiedys napiac jak sie sprawa zakonczyła

biezanow_123 napisał:
Słabe te powody. Najlepiej by było sobie załatwić na szybko jakąs umowe o prace i przedstawić w sądzie razem z deklaracją że będziesz płacić w ratach tą kwote. Małe szanse raczej mimo wszystko abyś trafiła do ZK. No nic zycze powodzenia. Mozesz kiedys napiac jak sie sprawa zakonczyła
.
Umowa tez nie wchodzi w gre ponieważ jestem na macierzynskim do października.
Musze utrzymać synka itd..
Dziekuje i odezwę sie jak sie to potoczyło.

Raczej chodzi o zarządzenie wykonania kary w związku z niewykonaniem środka karnego czyli brak zapłaty świadczeń pieniężnych w kwocie 5000zł

biezanow_123 napisał:
Raczej chodzi o zarządzenie wykonania kary w związku z niewykonaniem środka karnego czyli brak zapłaty świadczeń pieniężnych w kwocie 5000zł
Dziekuje za odpowiedź.

biezanow_123 napisał:

Mój kolega miał podobnie i rozłożyli mu na raty,wszystko ok się skończyło.

dziobak970 napisał:
Nie ma za co,też jestem osobą która się przejmuje.
Też założyłem temat,i spać nie mogę.:(
Tez masz problem z prawem?
Ja 24czerwca dowiem się co ze mną będzie , oszaleje do tego czasu, nie jem mało sypiam , ale cóż jak się nie pilnowało spraw to teraz tak mam.

Elim napisał:
Tez masz problem z prawem?
Ja 24czerwca dowiem się co ze mną będzie , oszaleje do tego czasu, nie jem mało sypiam , ale cóż jak się nie pilnowało spraw to teraz tak mam.

Nie,i nigdy nie miałem.
Jak klikniesz w mój nick i przejdziesz w Statystyki,to jest tam Pokaż wszystkie posty,jak klikniesz to jest co i jak :(

Powrót