odwieszenie wyroku w zawieszeniu

• Autor wątku Autor wątku mijashi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mijashi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
siema dostalem wyrok do odsiadki dwa lata z czego 14 m-cy odsiedzialem w areszcie sledczym mam sie niedlugo wstawic w zk .na koncie mam jeszcze zawiasy 1 na 4 lata czy jezeli nie daj bog odwiesza mi te zawiasy bede musial siedziec najpierw ten rok a pozniej odsiadywac kare czy zmienily sie jakos przepisy i mi to jakos polacza

Masz kilka możliwości:
1. Możesz złożyć wniosek o odroczenie wykonania kary, jesli dobrze go uzasadnisz to Sąd może się ku niemu skłonić. Wtedy odwleczesz swoją odsiadke, da się tak zrobić jeśli popełniłeś inne przestępstwo
2. Możesz, również złożyć wniosek o wydanie wyroku łącznego, najpewniej będzie on nieco mniejszy niż obecna suma

o odroczenie juz pisalem czekam za terminem rozprawy niestety jeszcze nie maja terminu a ja w poniedzialek (30 marzec) mam sie stawic czyli z tym lipa poniewaz jak sie jest w zk to raczej zmienia wniosek na przerwe w karze a to raczej odpada chodzi mi jeszcze o to na bank mi odwiesza czy nie musza od kogo to zalezy od sadu czy od kuratora

mijashi napisał:
siema dostalem wyrok do odsiadki dwa lata z czego 14 m-cy odsiedzialem w areszcie sledczym mam sie niedlugo wstawic w zk .na koncie mam jeszcze zawiasy 1 na 4 lata czy jezeli nie daj bog odwiesza mi te zawiasy bede musial siedziec najpierw ten rok a pozniej odsiadywac kare czy zmienily sie jakos przepisy i mi to jakos polacza

To wszystko zależy od wielu czynników:
jesli odwieszenie wyroku jest obligatoryjne to odwieszą, jesli nie to niekoniecznie- poczytaj o zarządzeniu wykonania kary.http://forumprawne.org/prawo-karne-wykonawcze/392-wykonanie-kary-warunkowo-zawieszonej-art-75-a.html

jesli juz odwieszą a oba wyroki będą podlegać pod wyrok łaczny to połączą- jeśli nie to nie-poczytaj o wyroku łącznym.http://forumprawne.org/prawo-karne-wykonawcze/410-kara-laczna-wyrok-laczny-orzeczenia.html

wszystko zależy ode tego też kiedy ci to odwieszą (jesli odwieszą)- bo możesz zacząć odsiadywać te 2 lata, a potem przyjdzie ten pierwszy wyrok i administracja każe ci zacząć odsiadywać najpierw ten pierwszy- właściwie jakie to będzie miało wtedy znaczenie- itak warunkowe jest obliczane z sumy połowy obu kar.

no i poza tym teoretycznie- możesz już się ubiegać o warunkowe albo z wolności albo z zakładu karnego- ale najpierw sprawdź czy nie masz obligatoryjnego odwieszenia tego wyroku- bo może wtedy korzystniej byłoby odbyć obie kary od razu- później będzie to recydywa penitecjarna...

Powrót