odwieszenie wyroku za "pobicie" w obronie własnej???

• Autor wątku Autor wątku stresik1986
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stresik1986

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
osobą, o którą chciałam zapytać jest mój brat. Kilka lat temu jako nastolatek wraz z kilkoma kolegami dokonał kilku kradzieży mienia osób prywatnych i otrzymał wyrok w zawieszeniu. Zapłacił grzywnę, a okres zawiasów nadal trwa, jednak wczoraj stanął w obronie młodszego brata, którego chciał uderzyć ojciec alkoholik. Brat odepchnął ojca a ten chciał go uderzyć ale brat stanął w swojej obronie. Ojciec grozi złożeniem doniesienia na policji. Czy jeśli odbędzie sie rozprawa wyrok brata może zostać odwieszony. W momencie awantury była policja i spisała notatkę z wydarzenia. Ojciec ma wyrok za przemoc fizyczna, który juz odbył, ale w dalszym ciągu stosuje przemoc i dochodzi do licznych awantur czy mozemy złożyć wniosek w sadzie o kolejna sprawę przeciwko ojciu o znecanie się???ponadto ojciec uchyla sie od płacenia alimentów i mimo separacjiz podziałem domu ciągle ingeruje w "nasze życie" i utrudnia nam mieszkanie(odkręca kurki z gazem, zakręca ogrzewanie, przecina kable , itp.)i co z bratem czy grozi mu kolejny wyrok lub odwieszenie starego? byl trzeźwy i działał w obronie młodszego brata i swojej? dziękuję za pomoc

Obrona konieczna jest jedną z okoliczność wyłączających odpowiedzialność karną, więc jeśli brat nie stłukł ojca na kwaśne jabłko, to nic mu nie grozi.

Przepis prawny:
art. 25
§ 1. Nie popełnia przestępstwa, kto w obronie koniecznej odpiera bezpośredni, bezprawny zamach na jakiekolwiek dobro chronione prawem.

nie nie stukł go na kwasne jabłko tylko uderzył w bok a w wyniku udadku rozciał sobie łuk brwiowy, bo uderzył o kant czegoś tam. Dziekuję za pomoc

Powrót