Odwieszenie wyroku

• Autor wątku Autor wątku malota0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

malota0

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam
W roku 2004 jechałem samoch. po spożyciu alkoholu. Poddałem się dobrowolnej karze. Dostałem zawiasy 6 miesięcy na 3 lata, 2 lata zakazu prowadzenia i świadczenia pieniężne które uregulowałem.Dostałem także dozór kuratora. Po upłynięciu 2 lat zdawałem egzamin i odebrałem prawo jazdy. Na 8 miesięcy przed upływem zawiasów byłem poszkodowanym w kolizji drogowe w której jechałem niestety po alkoholu. Sąd wymierzył mi karę w trybie przyśpieszonymtj zakaz prowadzenia na 4 lata, kara 10 miesięcy ograniczenia wolności z obowiązkiem świadczenia nieodpłatnej, kontrolowanej pracy na cele społeczne w wymiarze 20 godz. w stosunku miesięcznym oraz świadczenia pieniężne na cele społeczne. Za pierwszy czyn odpowaidałem w innym województwie niż za drugi.
Przyszło mi wezwanie z Sądu z pierwszej sprawy do stawiennictwa na posiedzenie w przedmiocie zarządzenia wykonania kary pozbawienia wolności w charakterze skazanego. Obecnie pracuję i mam umowę o pracę na jeden rok sierpnia 2008, uczę się zaocznie w technikum.

Czy mogą czy tez obowiązek mają odwiesić wyrok zawiasów z pierwszej sprawy biorąc pod uwagę że za drugie przestępstwo zostałem ukarany prawomocnym wyrokiem..?

Czy mogę być karany za to samo przestępstwo dwoma wyrokami? (dwa województwa)

Czy warto brać na sprawę adwokata..?

Proszę o pomoc.

1.Sąd ma obowiązek odwieśic wyrok ponieważ popełniłeś przestępstwo w okresie próby. A to czy wyrok jest prawomocny czy nie nie ma nic do rzeczy bo tym bardziej ci odwieszą
2.To nie jest to samo przestępstwo tylko takie samo i w dodatku popełnione drugi raz :!:
3.Nie wiem czy adwokat coś pomoże ale spróbować warto a jeśli Ci odwieszą to zawsze możesz pisać o odroczenie wykonania kary
Pozdrawiam

czyli w 100% odwieszą czy mam jakieś szanse na uniknięciu..?

Sąd nie ma obowiązku odwieszenia pierwszego wyroku.

Art. 75 § 1 k.k. nakłada na sąd obowiązek zarządzenia wykonania kary jeżeli skazany w okresie próby popełnił podobne przestępstwo umyślne, za które orzeczono prawomocnie karę pozbawienia wolności a nie ograniczenia wolności.

Sąd może zarządzić wykonanie tej kary na podstawie art. 75 § 2 k.k.

Chcę iść do sądu z tej pierwszej wpadki i uzyskać wgląd w akta mojej sprawy.. Mam prawo do tego i czy sąd udostępni mi je ?

[cytat="malota0"]Chcę iść do sądu z tej pierwszej wpadki i uzyskać wgląd w akta mojej sprawy.. Mam prawo do tego i czy sąd udostępni mi je ?[/cytat]

Masz prawo uzyskać wgląd w akta w Sądzie.

Dzwoniłem do kuratora i powiedział mi że nie mam po co tam iść bo nic mi nie udostępnią.. Powinien odwiedzać mnie co miesiąc a był raz na pół roku, myślę że pisał nie stworzone rzeczy na mój tremat, z sufitu, a teraz boi się o swój stołek.. Bo może wyjść na jaw jego rzetelna opiekuńczość.

Tak,jak napisali poprzednicy - masz prawo wglądu do akt ZAWSZE i Sąd nie ma obligatoryjnego obowiązku zarządzenia wykonania kary.
Co do czynności kuratora to...hmmm....nie ma określonej ustawą częstotliwości wizyt w ramach okresu próby przy ustanowionym dozorze,ale co najmniej - w sprawie nie problemowej- nalezy z podopiecznym spotkac się przynajmniej raz na 1-2 miesiące. Poza tym nalezy pamiętac,że to skazany jest oddany pod dozór kuratora i z jego inicjatywy też powinny byc kontakty z kuratorem. :)

tak, tylko teraz każe mi powiedzieć w sądzie że był u mnie regularnie co miesiac i że wszystko będzie ok i nie mam czym się przejmować.. tylko czemu nie pozwala mi iść do Sądu o zrobić wgląd w akta..

[cytat="malota0"] tylko czemu nie pozwala mi iść do Sądu o zrobić wgląd w akta..[/cytat]

Zawsze możesz go (ją?) o to zapytać ;)
A do Sądu możesz przecież pójść także bez zgody kuratora.

ma być u mnie przed 29.11 dniem sprawy to zapytam, a do sądu i tak pójdę jak najszybciej...

To nie kurator decyduje o prawie wglądu do Twoich akt. Zgodę taką otrzymasz od Przewodniczącego Wydziału Karnego lub Kierownika Sekcji Wykonwaczej ( sędziego). Do akt głównych (karnych) muszą byc dołączonego akta z przebiegu dozoru do postepowania wykonwaczego.

czy Sąd kontroluje skazanego w miejscu odpracowywania godzin pracy społecznej?? Czy jedynie pracodawca składa sprawozdania z mojej pracy??

Powrót