Odwieszenie wyroku.

• Autor wątku Autor wątku Panna A
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Panna A

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, proszę o odpowiedź. Znajomy dostał wyrok w zawieszeniu, rok na ileś tam, za przestępstwa gospodarcze. Miał do zapłaty grzywnę, której nie zapłacił, poza tym nie odbierał poczty, która do niego przychodziła w tej sprawie i odwiesili mu wyrok. Proszę o odpowiedź na moje pytanie, czy jeśli osobie odwieszają wyrok to ona trafia do tymczasowego czy do zakładu karnego, jest jako tymczasowo aresztowany czy skazany? Znajomy złożył wniosek o bransoletkę, ale adwokat mówi, że szanse na nią są nikłe. Jest jeszcze jedna sprawa, której do końca nie rozumiem, a nie mam możliwości się dowiedzieć. Znajomy trafił do Lubska (woj. lubuskie) i z tego co wiem ma zostać przeniesiony, chciałabym się dowiedzieć na jakiej zasadzie zostaje się przeniesionym, ile to trwa(został zatrzymany 22.02) i czy znajomy może złożyć wniosek / prośbę o to, by karę odbył tam gdzie obecnie przebywa, czyli w Lubsku. Proszę o pomoc. Pozdrawiam :)

czy jeśli osobie odwieszają wyrok to ona trafia do tymczasowego czy do zakładu karnego, jest jako tymczasowo aresztowany czy skazany?
jako skazany, karę może odbywać i w zk i areszcie.
czy znajomy może złożyć wniosek / prośbę o to, by karę odbył tam gdzie obecnie przebywa,
Może.

Panna A napisał:
czy znajomy może złożyć wniosek / prośbę o to, by karę odbył tam gdzie obecnie przebywa, czyli w Lubsku.

Prośbę to on może złożyć o co mu się podoba. Na przykład o to, by go wypuszczono. Może? Może. Ale oczywiście nikt go nie wypuści. Zatem może złożyć i o pozostawienie w aś. Marne szanse na pozytywne rozpatrzenie prośby.

Ostatnia edycja:
Witam, ja ponownie w sprawie znajomego. Udało mi się dowiedzieć o kilku istotnych faktach, poczta w sumie to pikuś, bo okazało się, że miał się zgłosić do kuratora karnego, ale tego nie zrobił i m.in szanse na bransoletkę są przesądzone, bo kurator nie wyda pozytywnej opinii, ale czy jest coś co mogłoby pozytywnie wpłynąć na całą tą sprawę z bransoletką? Np. czy jego dziewczyna może złożyć wniosek, cokolwiek, z prośbą o pozytywne rozpatrzenie, bo nie radzi sobie bez niego? W sensie materialnym, nie stać ją na utrzymanie mieszkania i siebie z jednej pensji, że dojeżdża do pracy, ale nie ma prawa jazdy i nie stać jej na zrobienie go, a on miał i ją woził, czy np. jego matka może złożyć pismo o to, że pomaga jej w opiece nad poważnie chorą babcią (matką matki) i bez jego pomocy sobie po prostu nie radzi. Czy mogłoby to pomóc i wpłynąć jakoś na decyzje sądu, gdyby jego dziewczyna wzięła z nim ślub? Jest jeszcze jedno, bardzo kluczowe pytanie. Jeśli chodzi o cały proces założenia tej bransoletki, to trzeba wyznaczyć miejsce zamieszkania i dostarczyć zgodę osób zamieszkujących, to wiem, ale czy osoby zameldowane, ALE nie zamieszkujące danego lokalu również muszą się pisemnie na to zgodzić? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam :)

Temat o S.D.E. na tym forum istnieje. Wypadałoby go przeczytać.
Opinie osób mniej lub bardziej bliskich o swojej trudnej sytuacji życiowej to przydać się mogą ale do wniosku o przerwę w odbywaniu kary. S.D.E. to forma odbywania kary. I sąd oceni, czy taka forma wystarczy, by zrealizować cele odbywania kary pozbawienia wolności. Ale skoro skazany do tej pory zlekceważył sobie postanowienia sądu, unikał kontaktów z wymiarem sprawiedliwości to sąd weźmie to z całą pewnością pod uwagę. Jak przesłanki bardzo negatywne.

Powrót