Odwieszenie zawiasów za nie naprawienie szkody

• Autor wątku Autor wątku barbaranoga
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Finister napisał:
Oczywiście, że tak.

Nie bardzo rozumiem, w odpowiedzi na moje pytanie czy kurator ma obowiązek uzyskać od pokrzywdzonego fakt naprawienia szkody dostałam informację jak wyżej .
Dzisiaj kontaktowałam się w tej sprawie z prawnikiem, od którego otrzymałam poniższą odpowiedź na identycznie zadane pytanie :

Wystarczy, że Pani potwierdzi naprawienie szkody
I to jest wystarczające do zakończenia okresu próby. Sad zadecyduje na podstawie wykazania realizacji tego obowiązku

Czy ktoś z Państwa może się do tego jakoś odnieść, czy prawnik ma rację?

Bardzo prosze pomoc

Czy jedyną przesłanką, na podstawie której kurator wnioskuje o odwieszenie wyroku jest nienaprawienie szkody, czy jest to jedna z wielu?

Hryc1979 napisał:
oświadczenie ze zrobie to do marca 2021.
oświadczenie jest nic nie warte. Szkoda miała zosta naprawiona w ustalonym wcześniej terminie

Prawnik nie ma racji- musi być potwierdzenie odbioru. Pieniądze wysłane pocztą mogły przecież wrócić tym samym szkoda nie została naprawiona.

kgb14 napisał:
oświadczenie jest nic nie warte. Szkoda miała zosta naprawiona w ustalonym wcześniej terminie

Prawnik nie ma racji- musi być potwierdzenie odbioru. Pieniądze wysłane pocztą mogły przecież wrócić tym samym szkoda nie została naprawiona.

ale pieniądze nie zostały wysłane pocztą tylko przelewem bankowym, więc?

A skąd wiadomo , że na aktualne konto pokrzywdzonego ? No i liczy sie to czy cała szkoda został naprawiona. A skoro pieniądze zostały wysłane w całości to po co to nic nie warte oświadczenie , że zostanie naprawiona do marca 21 ?

kgb14 napisał:
A skąd wiadomo , że na aktualne konto pokrzywdzonego ? No i liczy sie to czy cała szkoda został naprawiona. A skoro pieniądze zostały wysłane w całości to po co to nic nie warte oświadczenie , że zostanie naprawiona do marca 21 ?

Więc ponawiam pytanie co w sytuacji gdy kurator nie potwierdzi? Za dwa tygodnie kończy mi się okres próby ? O czym sąd będzie decydował?

barbaranoga napisał:
że składa do sądu wniosek przedmiocie zarządzenia kary pozbawienia wolności warunkowo zawieszonej.
/QUOTE]
już nie pamięta Pani o co pyta ?

Poza tym sama Pani nie odpowiada na zadawane pytania. ponieważ nieco słabo z u Pani z pamięciom powtórzę.
Skąd wiadomo , ze konto na które rzekomo wysłała Pani pieniądze należy do pokrzywdzonego? Czy podał je do akt ?
W jakiej ewentualnie części szkoda miałaby już być niezaprawiona ?W razie czego sąd może nakazać zapłatę do depozytu sądowego.

Powrót