Odwieszenie zawiasów

• Autor wątku Autor wątku ola8480
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
O

ola8480

Użytkownik
Odpowiedzi
232
JAK SIĘ TO ODBYWA ? mój K jest obecnie w ZK odsiaduje wyrok za okres grudzien 2007 (czyn) uprawomocnienie kwiecien 2009 aleee ma w zawieszeniu kare za czyn popełniony w czercu 2006 i czerwc 2007 ale wyrok ten uprawomocnił sie w grudniu 2008 i jak to dalej leci kuratorka mówiła ze nie odwiesza mu bo czyn za który siedzi teraz popełnił przed grudniem 2008 czyli przed uprawomocnieniem sie w/w wyroku czy to prawda?? bo słyszałam wersje ale od znajomych ze liczy sie popełnienie czynu a nie uprawomocnienie wyroku i kto ma w końcu racje? :-(

nie wiem jak to jest, w każdym razie mój ma w okresie jednych zawiasów popełnione przestępstwo to samo i teraz siedzi mając zawiasy i mu nie odwiesza, znaczy tak kuratorka gada nie wiem na czym to polega że jednym odwieszają drugim nie, ale tak czasem jest :D

no własnie mój tez ma za to samo a Kurator gadała ze to zalezy od sedziego :/ ze ona wniosek o odwieszenie złożyc musi bo inaczej ona zostanie ukarana jak by nie złozyła do sedziego jestesmy juz po wywiadzie kuratora wszystko git mowiła ze ok w ZK mówia ze tez ok teraz tylko czekam na to co sedzia wezmie pod uwage date czynu czy date uprawomocnienia sie wyroku z zawiasów ;/

Proszę przeczytać art. 75 k.k. (że o szeregu wątków tu na forum na ten temat nie wspomnę).

spoko tylko ze kazdy przypadek sie czyms różni i pod tym samym tytułem mozna zadac wiele pytan i kazde moze byc tak naprawde rózne dzieki heh

Sąd może zarządzić wykonanie kary, jeżeli skazany w okresie próby rażąco narusza porządek prawny, w szczególności gdy popełnił inne przestępstwo niż określone w § 1 albo jeżeli uchyla się od uiszczenia grzywny, od dozoru, wykonania nałożonych obowiązków lub orzeczonych środków karnych.
Mam to rozumiec iż próba rozpoczyna sie wtedy gdy wyrok się uprawomocni tak? :ooo::ooo: i z góry sory za posta pod postem :D

Tak, okres próby rozpoczyna się z momentem uprawomocnienia się wyroku i trwa przez tyle lat przez ile obowiązuje okres warunkowego zawieszenia kary.

no to troszkę sie pocieszyłam wiec skoro uprawomocnił sie w grudniu 2008 a czyn zostal popelniony w grudn 2007 to nie powinni nie no kurcze nie mogą w swietle przepisów ale u nas w kraju nigdy nic nie wiadomo jak dla nich podstawa skazania było pomówienie na policji a później odwołał zeznania przed sądem a sąd stwierdził ze na policji mówił prawde a nie w sądzie i za głupie pomówienie bez jakichkolwiek dowodów rzeczowych skazali to i tu sie mozna spodziewac niespodzianek:mad:

Proszę używać wyszukiwarki, ten temat był poruszany wielokrotnie. Żeby zadawać pytania, nie trzeba zakładać nowego wątku

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót