Odwieszona kara w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku blantoman69
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

blantoman69

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
witam mam odwieszony wyrok w niemczech za kradzieże sklepowe,czy siega mnie juryzdykcja niemiecka w polsce?

RE: odwieszona kara w niemczech

Niestety, tak. Niemiecki sąd może wydać europejski nakaz aresztowania, a niemiecka prokuratura może zwrócić się do władz polskich o wydanię Cię i przekazanie do Niemiec w celu wykonania kary. W takim przypadku będziesz miał prawo oświadczyć, że tę niemiecką karę chcesz odbyć w Polsce. Nie jest jednak ani oczywiste, ani pewne, że niemieckie urzędy zwrócą się o wydanie Cię; w sprawach, w których kara pozbawienia wolności jest niższa aniżeli jeden rok, w praktyce tego nie robią. W takich przypadkach wydają tylko niemiecki nakaz aresztowania, i jeśli zostaniesz zatrzymany w Niemczech osadzą Cię w niemieckim zakładzie karnym.

Witam mam taka sprawe :-( moj mezczyzna osiaduje kare 15 miesiecy pozbawienia wolnosci siedzi juz w niemczech ok 4 miesiecy mamy syna ktory ma prawie 4 miesiace widzial go zaledwie 5 dni czy jest taka szansa ze po odsiedzeniu polowy wyroku zostanie zwolniony z odbycia calej kary??? Prosze o porade

Zawieszenie po odbyciu połowy kary pozbawienia wolności pozostałej do odbycia kary drugiej połowy kary jest możliwe i taką możliwość daje § 57 ust. 2 StGB (Strafgesetzbuch=niem. kodeks karny). Przeważnie zawieszenie wykonania reszty kary następuje jednak dopiero po odbyciu 2/3 kary pozbawienia wolności według § 57 ust. 1 StGB. Przy rozpatrywaniu wniosku o zwolnienie po 1/2 odbytej kary muszą zachodzić "szczególne okoliczności, a więc nie tylko pozytywna prognoza odnośnie zachowania się skazanego w przyszłości, co jest wymagane przy zawieszeniu po odbyciu 2/3 kary wg. § 57 ust. 1 StGB, lecz także dodatkowe fakty i szczególnie pozytywne oceny dotczące osoby skazanego. Wniosek o zwolnienie po odbyciu połowy kary musi więc być szczególnie starannie uzasadniony i zawierać dodatkowe szczególne fakty i okoliczności wykraczające poza wymogi, które muszą być spełnione przy wniosku o zawieszenie wykonania reszty kary po odbyciu jej 2/3. Statystacznie ponad 85% wniosków o zawieszenie reszty kary po odbyciu 1/2 są załatwiane negatywnie; bardzo często dlatego, że adwokaci obrońcy nie potrafią uwypuklić dodatkowych i szczególnych okoliczności, jakie wymagane są dla pozytywnego rozpatrzenia takich wniosków. Na posiedzeniach, na których takie wnioski się rozpatruje, sędziowie wręcz pytają: "Gdzie są i na czym polegają te szczególne okoliczności, które pozwalają zawiesić wykonanie reszty kary po odbyciu jej połowy?"Jeśli skazany w przeszłości odbywał już jakąś karę pozbawienia wolności, to jego wniosek o zawieszenie wykonania reszty kary o odbyciu jej połowy oddalany jest niemal automatycznie.

Ostatnia edycja:
Witam. Chciałbym się dowiedzieć co grozi mi za nieuiszczenie kary grzywny w niemczech. Otóż popełniłem przestępstwo kradzieży za które dostałem 6 miesięcy w zawieszeniu na 3 lata i 800 euro do zapłaty. Po upływie 3 lat dostałem pismo w którym jest napisane że że względu na nieuiszczenie grzywny wyrok zostaje odwołany. Chciałbym się dowiedzieć czy w takiej sytuacji jest możliwość uniknięcia kary pozbawienia wolności poprzez uiszczenie zaległej grzywny i czy do tego potrzebna by była pomoc prawnika. Czy była by możliwość zalatwienia tego indywidualnie poprzez skontaktowanie się z odpowiednimi organami w niemczech. Proszę o odpowiedź i z góry dziękuję.

Powrót