odwieszony wyrok po czasie proby

• Autor wątku Autor wątku karolina712
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karolina712

Zbanowany
Odpowiedzi
26
moj maz zostal 4 dni temu osadzony w zk. jestem w szoku poniewaz powiedzial mi ze odwieszono mu wyrok 1rok i 6 miesiecy. byl on zawieszony na okres proby 3 lat. od wyroku minely 4 lata wiec jak to jest mozliwe . blagam o pomoc nie wiem co robic ???

Karolina a orjentujesz się w dokładnych datach kiedy wyrok się uprawomocnil?
To sie liczy tak że 3 lata plus jeszcze 6miesięcy prokuratorskie (o ile dobrze pamiętam)
co robic? nie zalamywać się bardziej swobodna dyskusja w temacie wolnym

Ewcia dobrze piszesz 3 lata + 6 miesięcy.
Datę od której trzeba liczyć początek to dzień w którym wyrok się uprawomocnił. Może być jeszcze tak że wyrok został odwieszony już wcześniej np rok temu tylko powinniście być powiadomieni o tym. Ale znając naszą biurokrację pismo mogło zaginąc...
Ale to tylko takie moje gdybanie bo nie wiem jak mogło być naprawdę

a gdzie sie o to dowiadywac ?? czy mi jako zonie udziela informacji ?? jestem w kropce.

Nie jestem pewna ale chyba w sądzie rejonowym. Ale może niech się wypowie ktoś kto lepiej będzie wiedział odemnie. Dobrze by było gdybyś skontaktowała się jeszcze z kuratorem swojego męża. Bo być może to on/ona wnioskował/a o odwieszenie wyroku.

jezeli on przebywa juz w zakladzie zamknietym to czy mozna jeszcze cos zrobic ??

Właściwie w tej sytuacji to nie wiele można. Jedyne co ci zostaje to czekać aż minie połowa kary i Twój mąż może starać się o warunkowe przedterminowe zwolnienie z odbycia reszty kary. Poczytaj w dziale więziennictwo wyszczególnione wątki tam jest sporo informacji.

pszepraszam ze tak ciagle pytam ale to wyglada w ten sposob ~ odwiesili mu wyrok bo nie splacil grzywny a po dwoch dniach dolozyli mu jeszcze rok zaleglej kary . i tak teraz mysle czy jest mozliwe ze jezeli bym splacila za niego ta grzywne to czy pozostanie mu tylko jeden wyrok a ten drugi pojdzie w zapomnienie? prosze to bylo ostatnie pytanie !!!

Ustalić trzeba by było dla jasności kiedy uprawomocniło się orzeczenie o zarządzeniu wykonania kary i czy mieściło się to w okresie próby przedłużónym o 6 miesięcy.

Powrót