Odwieszony wyrok w Polsce - sytaucja patowa ?

• Autor wątku Autor wątku robertowski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

robertowski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
...od ok 6 lat przebywam na terenie Anglii. Doslownie kilka dni temu dowiedzialem sie od znajomego w Polsce ze mam wyrok (2 lata) w jakiejs sprawie i ze juz minal termin stawienia sie do aresztu. Niestety sprawa jest dla mnie bardzo swieza i nie jestem pewny w 100% o co dokladnie chodzi. Podejrzewam jedynie ze odwieszony został wczesniejszy wyrok 2 lata w zawieszeniu na 4 za niesplacone wierzytelnosci z przed 10 lat. Wyrok dostalem jakies 3 lata temu, do tego nadzor kuratora i nakaz splaty zobowiazan. Z kuratorem mialem kontakt, ale nie splacilem zadnych zobowiazan. Pewnie to byl powod odwieszenia kary. Co moge zrobic w obecnej sytuacji aby uniknac aresztowania? Czy ekstradycja w moim przypadku jest prawdopodobna ? Co powinienem zrobic w obecnej sytuacji?

Ostatnia edycja:
Nieciekawie to wygląda. Prawdopodobnie tak jest, że splata zobowiązań była warunkiem zawieszenia kary a skoro ich nie wypełniłeś to karę odwieszono. Marne szanse aby sąd uchylil postanowienie o zarządzeniu wykonania kary jesli wpłacisz te zobowiązania juz po zarządzeniu czyli teraz, ale to chyba byłaby jedyna szansa. Ja bym tak próbowala: splata zobowiązań, wniosek o odroczenie wykonania kary na 6 miesięcy, potem kolejny łącznie rok i wniosek o ponowne zawieszenie kary. Droga niepewna ale zdaje sie jedyna. Ewentualnie skoro cały czas przebywasz za granicą może byłaby szansa na przywrócenie terminu do wniesienia środka odwoławczego od postanowienia o zarządzeniu. Na pewno w każdej ewentualności musiałbys splacic najpierw te zobowiazania. Prawdopodobnie jesteś już poszukiwany, w przypadku pobytu w kraju możesz zostac zatrzymany w każdej chwili (wystarczy cie wylegitymować). Nie potrzabna jest ekstradycja. Sąd może wystawic (albo mógł juz wystawić) europejski nakaz aresztowania - wówczas zostajesz zatrzymany w Anglii i przekazany do Polski.

Powrót