Odwieszony wyrok.

• Autor wątku Autor wątku klodi93
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

klodi93

Witam.Dwa tygodnie temu została zatrzymana moja mama.Doprowadzono ją do Aresztu Śledczego w celu odbycia kary pozbawienia wolności na 1 rok.Dzisiaj dowiedziałam się,że chodzi tu o odwieszenie wyroku z 2004r. powodem było niekontaktowanie się z kuratorem.Mam takie ptanie czy jeśli wyrok był za długi to czy płacąc grzywnę moja mama bedzie mogła wyjść z aresztu?I czy po tak długim czasie(ponad 4 lata) mógł zostać odwieszony ten wyrok?

Zarządzenie kary mogło nastąpić w okresie do 6 miesięcy od zakończenia orzeczonego okresu próby (czyli okresu zawieszenia kary)

Nie rozumiem co spłacenie grzywny ma wspólnego z długiem.

Chciałabym się dowiedzieć czy wyrok ten można zamienić na spłatę lub czy są szanse na to aby móc go spowrotem zawiesić(o ile wogóle istnieje taka możliwość).Przepraszam również jeśli piszę coś nie tak,ale jestem kompletnie zielona i staram się dowiedzieć jakie kroki mogę podjąć aby móc jak najszybciej wyciągnąć moją mamę z aresztu.

Nie ma możliwości "zamiany" kary pozbawienia wolnosci ,jesli wyrok został odwieszony. Po zaplaceniu grzywny mozna starac się o ponowne zawieszenie kary czyli tzw zmianę postanowienia, ale efekty rzedko przemiawiją na korzyśc w takich sytuacjach, natomiast probowac warto. Zanzaczam,iz samo zaplacenie grzywny nie jest i na pewno nie bedzie jedyną wystarcxającą przesłanką ku temu by ewentualnie zwolnic twoja mame z aresztu. Pisząc taki wniosek po zaplaceniu grzywny, do wniosku dołanczasz kserokopię dowodu zapłaty oraz musiz uzasadnic dlaczego nie zostala zaplacona wczesniej, musisz znaleźc rowniez inne przesłanki które mogły by ewentualnie przemawiać za tym by zwolnić twoja mamę z aresztu.

klodi93 napisał:
powodem było niekontaktowanie się z kuratorem.

Co miałoby być podstawą do zmiany postanowienia w przedmiocie zarządzenia wykonania kary? Ciemno to widzę

Ostatnia edycja:
Powrót