Odwołanie- bilet MPK

• Autor wątku Autor wątku teodora55
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

teodora55

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
W dniu dzisiejszym otrzymałam mandat w MPK Kraków. Miałam ważny, skasowany bilet, jednak był to bilet ulgowy. Jestem studentka, ale do pracy dojeżdżam tylko 3 przystanki i nie wzięłam ze sobą ani legitymacji, ani dowodu. Zwykle nie byłam proszona o pokazywanie legitymacji przy bilecie ulgowym, dlatego zaskoczyła mnie pani kontroler pytając o nią. Powiedziałam, ze nie mam przy sobie dokumentów niestety, wiec zapłaciłam mandat na miejscu kartą. Pani powiedziała, ze mogę się odwołać pokazując ważna legitymację w oddziale ich firmy, która zajmuje się takimi sprawami i zostanę obciążona tylko kwota manipulacyjna w wysokości 12 zł. Na stronie jednak przeczytałam, ze takie reklamacje nie są uwzględniane, gdy na wezwaniu do zapłaty nie ma danych pasażera. U mnie niestety właśnie takowych nie ma, ponieważ zdecydowałam się na zapłatę mandatu od razu, nie chciałam, aby pani kontroler wezwała policję. Teraz trochę żałuje, bo przynajmniej miałabym dane na mandacie i pewną możliwość odwołania się. Czy istnieje możliwość, ze na miejscu sprawdzą mi te legitymacje i dostanę zwrot pieniędzy, zweryfikują mnie jakoś po płatności kartą, czy raczej sytuacja jest już nie do rozwiązania?

teodora55 napisał:
otrzymałam mandat w MPK Kraków
To nie jest mandat. Wystarczyło troszkę poczytać forum :)
teodora55 napisał:
Czy istnieje możliwość, ze na miejscu sprawdzą mi te legitymacje i dostanę zwrot pieniędzy, zweryfikują mnie jakoś po płatności kartą, czy raczej sytuacja jest już nie do rozwiązania?
Pytanie do przewoźnika. Skąd ktoś ma wiedzieć, czy dadzą wiarę "na słowo", że opłata dodatkowa dotyczyła Ciebie.
Moim zdaniem warto spróbować, nic to nie kosztuje.

Dobrze przynajmniej, że opłaty dokonałaś kartą. Podczas wizyty w MPK proponuje zabrać ze sobą wydruk potwierdzenia operacji kartą - nie chodzi mi o wydruk z terminala, a o potwierdzenie wygenerowane w historii operacji Twojego konta bankowego. Będą na nim dane właściciela rachunku i karty, co powinno do pewnego stopnia uwiarygodnić Twoją relację.

Powrót