Odwołanie darowizny - a termin...

• Autor wątku Autor wątku pharaon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pharaon

Użytkownik
Odpowiedzi
41
Witam,
Pytanie jest krótkie.
Czy odnośnie chęci odwołania darowizny przez darczyńcę istnieje jakiś termin ?
Znane jest mi zagadnienie "rażącej niewdzięczności", choć i tak nie do końca jest to sprezyzowane w KK.

Przykład : w styczniu 2000 roku darczyńcy (było ich dwóch - małżeństwo) zrobili darowiznę na córkę.

Czy może jeden z darczyńców po kilku latach zażądać odwołania darowizny ?
Czy "rażąca niewdzięczność" ma jakiś termin ?

Zgodnie z Art. bodajze 899 § 2. Rozwiśzania umowy darowizny nie można żadać po upływie dwóch lat od jej wykonania.

Jak to rozumieć ?

Cytowana treść art znajduje się nie w 899 tylko 901p2 i należy ją odczytywać w zw. z 901p1.
A czy jest jakiś termin - owszem w 899p3 kc.

No właśnie, dziękuję za sprostowanie, to te punkty.

Ale czy to oznacza, ze mozna zazadac odwołania darowizny nawet po 5 latach od jej przekazania ?

Spotkałem się też z terminem rocznym od momentu zwrócenia się darczyńcy w stronę obdarowanego o odwołanie.

Nie bardzo to jest wszystko jasne dla mnie. Ale chyba po to tu pytam ;)

dzieki serdeczne.....

§ 3. Darowizna nie może być odwołana po upływie roku od dnia, w którym uprawniony do odwołania dowiedział się o niewdzięczności obdarowanego.

Czy to znaczy, ze w dowolnym czasie darczynca moze zażądać od obdarowanego zwrotu darowizny ?

Jeśli w ciągu roku sprawa się nie wyjaśni to ów fakt przepada ?

Kurcze, jestem ścisłowcem, ale nie mogę pojąć tego paragrafu ;) Zostawię to Wam... jeśli znajdziecie sekundę

Darowiznę można odwołać w dowolnym czasie, byleby zmieścić się w rocznym terminie z 899p3 kc, czyli rok od dowiedzenia się o niewidzięczności obdarowanego, bowiem przesłanką jest zaistnienie stanu w którym to obdarowany dopuścił się rażącej niewdzięczności względem darczyńcy.
Jeżeli darczyńca nie odwołał darowizny w ciągu ww rocznego terminu uprawnienie wygasa, można powiedzieć iż przepada - aczkolwiek może się zdarzyć tak, iż po upływie rocznego terminu obdarowany dopuści się kolejnego aktu rażącej niewdzięczności wobec darczyńcy - wówczas to pojawi się ,,nowa" podstawa do odwołania darowizny.
Samo odwołanie darowizny nie powoduje powrotnego przejścia własności na darczyńcę - wywołuje tylko skutki obligacyjne a nie rzeczowe. Obdarowany powinien przenieść własność na darczyńcę, jeżeli tego nie uczyni odwołujący ma możliwość wystąpienia do sądu z powództwem na podst. 64kc.

Jeżeli odwołanie darowizny od momentu jej uczynienia oddziela znaczny element czasowy to w przypadku roszczeń zobowiązanego o nakłady na przedmiot darowizny winna mieć zastosowanie regulacja z 408 kc.

Powrót