odwołanie darowizny

• Autor wątku Autor wątku rafR1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rafR1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam, postaram się pokrótce przedstawić sytuacje, więc moi dziadkowie przepisali dom dal swojej córki za służebność osobista ,zapewnienie odpowiedniej pomocy i pielęgnowania w chorobie oraz sprawienie pogrzebu a także że będzie zamieszkiwać przez okres 5 lat .Jakieś 2 lata temu zmarł dziadek i córka wyprowadziła się po roku i babcia została sama( ma 84 lata więc wymaga opieki), brak jakiegokolwiek zainteresowania ze strony córki.
Podejrzewam więc że zachodzi rażąca niewdzięczność i teraz mam pytania:
1 . Jaka jest procedura ? ( czy najpierw jakieś pismo do obdarowanej czy od razu do sądu )
2. Jakie są koszty takiego postępowania ?
3. Czy przy wymienionych warunkach czyli braku opieki procedura sądowa będzie długa ?

1. Odwołanie wykonanej darowizny następuje w trybie 898kc - wymóg rażąca niewdzięczność obdarowanego względem darczyńcy.
2. Termin na wykonanie odwołania wynosi 1 rok od daty dowiedzenia się darczyńcy o niewdzięczności - 899par3 kc - po tym terminie uprawnienie wygasa.
3. Nie wiem czy wyprowadzka może być uznana za rażącą niewdzięczność, nie wydaje mi się, bardziej w grę wchodzi żądanie renty.

umowie darowizny jest zapis że córka będzie mieszkać z rodzicami przez okres 5 lat , mieszkała przez 1 rok, czy to to nie wystarczający powód na odwołanie darowizny ?

Wątpię aby samo wyprowadzenie się córki uzasadniało rażącą niewdzięczność.
Nadto należy pamiętać o rocznym terminie.
Jeżeli matka uzna, iż wystąpiła rażąca niewdzięczność obdarowanej to powinna odwołać na piśmie darowiznę oraz wezwać córkę do przeniesienia własności nieruchomości. Jeżeli córka nie uczyni tego to wówczas matka może wnieść pozew o wydanie wyroku zastępujące oświadczenie woli córki o przeniesieniu własności. Samo bowiem odwołanie darowizny wywołuje tylko skutki obligacyjne, a nie rzeczowe. W ramach postępowania sąd oceni przesłanki odwołania, przed wszystkim kwestię niewdzięczności.

Powrót