Odwołanie do opinie rzeczoznawcy

• Autor wątku Autor wątku krzysztof1000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krzysztof1000

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam. Reklamowałem buty dziecka które używane były i wyłącznie na terenie szkoły i na lekcje "w-f". Jeden but pękł na czubku i powstało przetarcie na pięcie ! Dodam że buty nigdy nie były prane , moczone i za każdym razem rozsznurowywane. Buty użytkowane były dokładnie 3 miesiące. Zgłosiłem buty do reklamacji i oto co mi napisali :

Po dokonaniu oględzin stwierdzam że przetarcie zapiętek nastąpiło w wyniku zbyt luźnego wiazania obuwia przez co stopa w bucie poruszała się uszkadzając tylną jego część. Ponadto obuwie często przemoczone, użytkowane w stanie mokrym. Usterka ta nie jest wynikiem wadliwości obuwia lecz powstała przypadkowo. Naprawa mechanicznych uszkodzeń leży w gestii własciciela obuwia. Istnieje możliwość naprawy po wcześniejszym wyrażeniu zgody przez klienta. Brak podstaw do uznania roszczeń klienta.

Żądanie klienta : wymiana

Czy jest mi ktoś w stanie pomóc w napisaniu odwołania bo to co napisał rzeczoznawca jest kompletną bzdurą buty nigdy nie były moczone i zawsze dziecko dbało o rozsznurowywanie i staranne wiązanie butów. Dodam że do sklepu mam ponad 40 km i dojazd za każdym razem wiąże się z kosztami i zwalnianiem z pracy.

Nie ma czegoś takiego jak odwołanie, tzn. możesz złożyć ale firma nie musi odpowiadac.

Możesz raz jeszcze złożyć reklamację po uzyskaniu korzystnej opinii rzeczoznawcy.

Szczegóły w dziesiątkach innych tematów dostępnych na forum.

Odwołanie nic nie da, bo jeśli rzeczoznawca wydał taką opinię, to już jej nie zmieni.Jedyne wyjście jest takie,żeby wziąć samemu rzeczoznawcę i zlecić mu ekspertyzę nic nie mówiąc że już była robiona.A jeśli będzie pomyślna dla Ciebie (a powinna, bo przecież Ty najlepiej wiesz jak było) pozostaje pozbierać wszystkie rachunki i złożyć pozew do sądu. Sądy w takich przypadkach raczej wydają wyroki korzystne dla konsumentów, tym bardziej że od zakupu minęło niewiele czasu. A sprzedawcy no cóż, liczą na to że reklamującemu nie będzie się chciało tracić za niedużą kwotę czasu w sądach. A wybrani przez nich "rzeczoznawcy" też najbardziej lubią wskazywać jako powód, uszkodzenia mechaniczne.

Tylko w mojej okolicy tak się składa że jest tylko jeden rzeczoznawca polskiej izby przemysłu skórzanego i to ten który wydał tą opinię.

JIMI52 napisał:
Sądy w takich przypadkach raczej wydają wyroki korzystne dla konsumentów, tym bardziej że od zakupu minęło niewiele czasu.

Wtedy jest prywatna opinia jednego rzeczoznawcy przeciwko prywatnej opinii drugiego.

Powrót