odwołanie do sądownego wezwania uiszczenia dlugu za zmarłą matkę ,gdy zrzekliśmy sie

• Autor wątku Autor wątku jarinka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jarinka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Witam, piszę w imieniu koleżanki, która dostała dokumentację sądową do zapłaty długu po zmarłej matce. Dług ten odnosi się do organu chyba KRUS, który wypłacał jej matce rentę strukturalną jeśli dobrze zrozumiałam. Dokonali nadpłaty o 4 msc. za dużo ( r.2015), teraz chcą ten dług wyegzekwować od córki, która nomen omen po śmierci matki zrzekła się notarialnie majątku, czyli spadku w całości. Co zatem należy zrobić i jak sformułować takie odwołanie od wezwania do uregulowania długu? Proszę o pomoc w jej imieniu i rady by zrzucić z jej ramion te kłopoty. To dzielna dziewczyna, przeszła wiele i chcę jej jakoś pomóc w Forum nadzieja.

dostała dokumentację sądową do zapłaty długu po zmarłej matce

Domyślam się , że był to to nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym.
W przypadku wydania niniejszego nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym należy wnieść sprzeciw. Zgodnie z art. 480(2) § 2 pkt 1 Kodeksu postępowania cywilnego termin na złożenie sprzeciwu od nakazu zapłaty wynosi dwa tygodnie od dnia doręczenia nakazu zapłaty.

zrzekła się notarialnie majątku

Rozumiem, że dokument zrzeczenia się spadku istnieje.

Ostatnia edycja:
Wanda67 napisał:
Domyślam się , że był to to nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym.
Może to być też odpis pozwu.
jarinka napisał:
Co zatem należy zrobić
Jeżeli zobowiązanie wobec KRUS faktycznie dotyczyło mamy koleżanki i weszło do spadku to koleżanka musi napisać o tym notarialnym odrzuceniu spadku. W tym celu należy - jeżeli koleżanka otrzymała odpis pozwu to sąd wyznaczył określony czas na złożenie odpowiedzi na pozew a jeżeli jest to nakaz zapłaty to czas na złożenie sprzeciwu to dwa tygodnie. Odpowiedź na pozew należy złożyć (osobiście lub wysłać do sądu) w dwóch egzemplarzach. Do każdego egzemplarza załączyć wypis (do jednego egzemplarza oryginał do drugiego kserokopię). W treści odpowiedzi wnieść o oddalenie powództwa w całości, powołać się na odrzucenie spadku przed notariuszem i załączyć wypis z aktu notarialnego. W przypadku gdyby koleżanka otrzymała nakaz zapłaty to trzeba zgodnie z tym co napisała @Wanda67 - czyli sprzeciw z wnioskiem o oddalenie powództwa w całości z powołaniem się w treści na odrzucenie spadku i załączenie wypisu. Sprzeciw także w dwóch podpisanych egzemplarzach wysyłamy listem poleconym do sądu lub składamy osobiście na biurze podawczym. Ani odpowiedź na pozew ani sprzeciw nie podlegają opłacie.

jarinka napisał:
wypłacał jej matce rentę strukturalną jeśli dobrze zrozumiałam. Dokonali nadpłaty o 4 msc. za dużo ( r.2015), .

Co to znaczy nadpłacił?
To były wypłaty po śmierci jej mamy i ONA otrzymała te pieniądze?

Witam i dziękuję za odpowiedzi. Rozmawiałam z koleżanką i te nadpłaty były za życia jej mamy. Nikt inny nie pobierał tych świadczeń. Mama jej zmarła w 2020, a świadczenia dotyczą 2015 r. Bardzo dziękuję za wszystkie podpowiedzi, napiszemy sprzeciw i dołączymy odpowiednią dokumentację. Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów niosących pomoc ludziom w ich problemach.

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź, wszystko jest jasne i klarowne. Niebawem sprzeciw zostanie wysłany.Jest odpowiednia dokumentacja, którą dołączymy. Pozdrawiam serdecznie.

Nie, nie były to świadczenia po śmierci mamy, nakaz dotyczy roku 2015, a mama zmarła 2020. Dzięki za zapytanie o to , tez zwróciłam koleżance na to uwagę. na szczęście dla niej nic z tych rzeczy.

Dziękuję za wyczerpujące informacje, wszystko jest już jasne. Bardzo pomocne były te rzeczy dla laika w tej dziedzinie. Pozdrawiam serdecznie

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Niebawem sprzeciw zostanie wysłany

Pamiętajcie o zachowaniu terminu dwutygodniowego do wniesienia sprzeciwu od wydanego nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym (art. 480[2] § 2 pkt 1 k.p.c.).

Powrót