odwołanie do sądu/komornika za przedawnioną sprawe

• Autor wątku Autor wątku tomex111
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomex111

Użytkownik
Odpowiedzi
40
Cześć

mam taką sprawe ojciec 5 lat temu miał ubezpieczony samochód w Link 4

sprzedawał samochód i gdy kończyło się ubezpieczenie wysłał rozwiazanie umowy sobie i dziadkowi, bo dziadek też miał swój samochód ubezpieczony w Link 4

wszystko było ok do dziadka nie czepiali się w ogóle , a do ojca po 4 latach zaczeła wydzwaniać windykacja , że ma zalegości bo nie rozwiązał umowy z Link 4 w terminie jak kończyła się umowa i przedłużyli mu polise niby na kolejny rok i ma za to zapłacić wraz z odsetkami, ojciec mówił im , że wysyłał, żeby sprawdzili w Link 4 , dzownili kilka razy i zawsze ta sama rozmowa chcieli, aby ojciec wysłał pokwitowanie i ksero tego co wysyłał , a on tego nie ma

później przestali dzwonić do domu nic nie przychodziło , a dziś nagle przyszło pismo od komornika sądowego do zapłaty 1300 zl

sprawa jest przedawiona z tego co wiem takie sprawy przedawniają się po 2 czy 3 latach

pierwsza sprawa , że ojciec wysłał w terminie wypowiedzenie umowy, druga nic nie przychodizło do domu , a teraz od razu komornik sądowy poleconym dziś, a trzecia sprawa przeterminowana

i teraz prośba, żeby ktoś kto się zna pomógł

gdzie ma ojciec napisać odwołanie do sądu czy komornika czy i tu i tu?

komornik nie odbiera telefonu bo oczywiście 14 to już nie pracuje co jego to obchodzi

czas na odwołanie to chyba 7 czy 14 dni?

można to wysłać listem poleconym czy trzeba jechać do sądu ?

jak wygląda takie odwołanie jest jakiś spejalny druk czy można samemu na kartce napisać?

prosił bym o opdowiedź i pomoc

z góry dzięki

głównie chodzi mi gdzie to pismo wysłać i jak ma wyglądać takie odwołanie

pozdrawiam

sorry że post pod postem, ale sprawa jest dość pilna, a nie widze opcji edytuj

wiecie na jaki artykuł się powołać w tym odwołaniu jeśli chodzi o przedawnienie?

a nakaz zapłaty nie przyszedł? taka przecież jest kolejnośc...

właśnie nic nie przyszło, pierwszym i jednym pismem było pismo, które ojciec otrzymał wczoraj od komornika

właśnie jest w trakcie pisania wniosku o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu i sam sprzeciw od nakazu zapłaty

i jutro to wyśle poleconym albo priorytetem w dwóch egzemplarzach do sądu w Lublinie, i jedno ksero z podpisem i dopiskiem do komornika w Warszawie:rolleyes:

jak myślicie tak będzie dobrze czy trzeba coś jeszcze?

Ostatnia edycja:
tak jak pisałem wczesniej wysłałem te pisma do komornika i do sądu

dziś z sądu przysżło 5 poleconych i dziwne bo jendo przeczy drugiemu

proszę o pomoc

jedno to nakaz zapłaty , którego nie otrzymał ojciec wcześniej na ten adres

drugie to pozew o zapłate

a z nowych to tak

1)zarządzenie

potraktować wniosek pozwanego z dnia 16/02/2012 r. o wstrzymanie egzekucji komorniczej jako wnisoek o wstrzymanie wykonania nakazu zapłaty z dnia 17/10/2001 r.

2)postanowienie

odrzucić wniosek pozwanego z dnia 16/02/2012 r. , o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu od nakazu zapłaty z dnia 17/10/2011 r.

3) postanowienie

oddalić wniosek pozwanego z dnia 16/02/2012 r. o wstrzymanie wykonania nakazu zapłaty z dnia 17/102011 r.

i w uzasadnieniu coś psizą , że chyba trzeba pisać pismo do komornika o umorzenie postępowania egzekucyjnego na podstawie art.825 pkt. 2 kpc

trzeba to pisać?

4)postanowienie

I stwierdzić skuteczne wniesienie sprzeciwu i utratę mocy nakazu zapłaty w całości

II przekazać rozponanie sprawy do Sądu Rejonowego dla Warszawy Pragi- Południe w Warszawie

i nic nie jest napisane o terminie rozprawy ani sądzie

musi ojciec coś wysyłać teraz czy czekać i przyślą pismo z datą rozprawy ????

trzeba pisać to pismo do komornika?

jedno postanowienie przeczy drugiemu

proszę o pomoc

z góry dzięki

Ostatnia edycja:
teraz dopiero rozpoczyna sie cala procedura, a wiec do komornika nie trzeba pisac, postepowanie egzekucyjne zostanie umorzone ze wzgledu na to ze nakaz zapłaty wraz z klauzulą stracił moc. Teraz jest czas na wniesienie sprzeciwu.

jak to sprzeciwu nie rozumiem??

z tego co ja zrozumiałem to chyba trzeba powiadomić komornika

i czekać na termin rozprawy.......

czy napisać sprzeciw teraz od nakazu zapłaty do tego sądu w lublinie jeszcze raz i będzie już po sprawie ? bo nie rozumiem

wysłał Pan sprzeciw tak? w takim razie nie musi pan wysylać drugi raz, a na podstawie 825 kc nalezy złożyć wniosek o umorzenie egzekucji i wówczas postępowanie zostanie umorzone. ciezko mi powiedzieć czy zobowiazali pana do napisania wniosku o umorzenie postępowania egzekucyjnego, bo nie widze tego uzasadnienia, jednakże na podstawie powolanego przepisu nalezy do komornika wystosowac takie pismo

no wysyłałem i przysłali te 6 pism dziś w 5 poleconych , które opisałem u góry w innym poście

no chyba właśnie trzeba napisać to do komornika bo z tego co rozumiem z sądu go nie powiadomili i trzeba samemu

Ostatnia edycja:
no to prosze napisać pismo do komornika - wniosek o umorzenie postepowania na podstawie przepisu powołanego powyżej, dodatkowo proponuje wystać postanowienie o skutecznym wniesieniu sprzeciwu i przekazaniu sprawy. termin rozprawy zostanie wyznaczony za jakiś czas, o czym zostanie pan przez sąd poinformowany

ok no tak też zrobie , skseruje to postanowienie plus pismo napisze ojciec i wyśle do komornika

a sprawy to chyba raczej nie będzie myśle , że ta firma windykacyjna się wycofa tuż przed rozprawą z tego co czytałem w innych takich samych przypadkach tak robili...........

zazwyczaj to wyglada w ten sposób ze sąd wzywa powoda do uzupełnienia braków formalnych pozwu poprzez przedłożenie pozwu na formularzu. jeżeli dostają odpis sprzeciwu z zasadnym zarzutem przedawnienia, to nie uzupełniają tego braku, a sąd umarza postępowanie.

ojciec mi też troche namieszał teraz

opisze w skórcie od początku 6 lat temu niby ojciec nie wysłał rozwiązania umowy

nie dostawał żadnych pism bo się przeprowadził, jedyne pismo to od komornika jak już było po sprawie sądowej

napisał o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu i sam sprzeciw od nakazu zapłaty

dostał wczoraj odpowiedź z sądu

jedno to stary nakaz do zapłaty z dnia 17/10/2011, którego nie otrzymał ojciec wcześniej na ten adres

drugie to stary pozew o zapłate

a z nowych to tak

1)zarządzenie

potraktować wniosek pozwanego z dnia 16/02/2012 r. o wstrzymanie egzekucji komorniczej jako wnisoek o wstrzymanie wykonania nakazu zapłaty z dnia 17/10/2001 r.

2)postanowienie

odrzucić wniosek pozwanego z dnia 16/02/2012 r. , o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu od nakazu zapłaty z dnia 17/10/2011 r.

3) postanowienie

oddalić wniosek pozwanego z dnia 16/02/2012 r. o wstrzymanie wykonania nakazu zapłaty z dnia 17/102011 r.

i w uzasadnieniu coś psizą , że chyba trzeba pisać pismo do komornika o umorzenie postępowania egzekucyjnego na podstawie art.825 pkt. 2 kpc

4)postanowienie

I stwierdzić skuteczne wniesienie sprzeciwu i utratę mocy nakazu zapłaty w całości

II przekazać rozponanie sprawy do Sądu Rejonowego dla Warszawy Pragi- Południe w Warszawie

i teraz tak napisze do komornika, plus wyśle komornikowi ksero postanowienia

tylko czy nie musi czasem napisać jeszcze raz sprzeciwu od nakazu zapłaty do sądu powołując się na przedawnienie i to od razu by nie zakończyło sprawy czy nic nie pisać już do sądu i czekąć na date nowej rozprawy w sądzie w Warszawie? bo wczęśniej pisał o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu i sam sprzeciw od nakazu zapłaty i dostał jak wyżej odpowiedzi z sądu

jak dla mnie to tylko do komornika musi wysłać informacje i czekać na date rozprawy drugiej, ale ojciec coś mi mówi o sprzeciwie

Cypcyk też coś pisałeś na początku , żeby sprzeciw pisać już sam nie wiem

??????

skoro sprzeciw zostały wysłany i jest postanowienie o skutecznym wniesieniu sprzeciwu to juz nie trzeba wysyłać go kolejny raz. Jeżeli w tym sprzeciwie podniósł zarzut przedawnienia to nie musi tego robic kolejny raz.Jedyne co teraz zostało do zrobienia to pismo do komornika.

tak też zrobił wczoraj wysłał ksero postanowień i zarządzeń sądowych

plus pismo napisał wniosek o umorzenie egzekucji

widać jeszcze chyba nie doszło bo dziś komornik przysłał pismo, że wystąpił do Wydziału Komunikacji o wpis wzmianki w dowodzie rejestreacyjnym pojazdu, tj, zakaz sprzedaży lub darowania pojazdu

i straszy zajęciem pojazdu...........

a on to robi teraz bez prawnie z tego co rozumiem? sam to załatwi spowrotem w tym Wydziale Komunikacji czy znowu samemu trzeba będzie załatwiać

dostał wcześniej pisma, które ojciec wysyłał do sądu i prośbe o wstrzymanie egzekucji , nic nie odpisał telefonu nie odbiera

można go podać do sądu o zastraszanie bezprawne czy coś w tym stylu?

Ostatnia edycja:
czekać aż dojdzie do niego pismo, które zostało wysłane. Ewentualnie jak nie będzie się nic działo to mozna próbować ze skargą na czynności km, jednakże jesli podjał czynności przed postanowieniem o skutecznym wnies. sprzeciwu, to skarga nic nie da. On musi umorzyc egzekucje.

no ok poczekamy co się będzie działo dalej

postanowienie sądu było wydane 12 marca , a on to pismo do Wydziału Komunikacji wysłał 15 marca, on nie ma obowiązku czasami sprawdzać zanim podejmie jakieś czynności czy nakaz jest dalej aktualny??

bo w tym postanowieniu sądu coś tak było napisane , że chyba ma obowiązek i straszy dalej następnym wnioskiem o zajęcie samochodu

jutro ojciec spróbuje jeszcze raz się do niego dodzwonić od rana będzie próbował, bo te pisma co ojciec wysyłał już w piątek pewnie do niego doszły albo i wcześniej ciekawe co on powie i czy sam tę sprawe odkręci z Wydziałęm Komunikacji............

Ojciec dodzwonił się w końcu do komornika i podobno nie będzie nawet sprawy drugiej bo ta firma windykacyjna się wycofała, przestraszony był czyli chyba działał bez prawnie, poodkręcał z Wydziałem Komunikacji i z Urzędem Skarbowym

także jest wszystko ok sprawa umorzona

Teraz druga sprawa w skórcie podobna do tej Ojciec nic nie dostawał, żadnych pism z windykacji wyroku sądu z nakazem , ani nic, pewnie szło na stary adres

sprawa była przedawniona jedyne co dostał to od komornika już pismo, że ma zapłacić za rachunek z Neti na 140 zł około 800 zł

i tak rozłożyli mu to na raty i zapłacił niestety zamiast się odwołać

i teraz pytanie brzmi czy jest sens pisać pismo o przywrócenie terminu do sprzeciwu i sam sprzeciw skoro to zapłacił ? jest szansa , żeby odzyskać te 800 zł, które zapłacił w ratach? czy możę jakieś inne pismo też trzeba napisać

proszę o szybką odpowiedź i pomoc

z góry dzięki

pozdrawiam

szukam podobnej pomocy z tym że ja mam już nakaz zapłaty wydany przez sąd w wawie i tamtejszy komornik poinformował mojego komornika o zadłużeniu które ma ściągnąć ale mogę się odwołać w ciągu 7 dni od tej decyzji tylko jak to z formułować i do kogo bo i sad mój też wie i komornik. Nawet nie wiem od czego zacząć.

to musisz sprawdzić czy sprawa jest przeterminowana date od kiedy zaistaniało roszczenie do daty wydania nakazu , zależy o co jest sprawa jeśli minęło 3 lata to sprawa jest przedawniona( czasami krócej zależy o co chodzi tej sprawie) i musisz napisać sprzeciw powołując się na przedawnienie art.117 chyba z tego co pamiętam i wysłać sprzeciw od nakazu zapłaty do sądu lub pismo o przywrócenie terminu do sprzeciwu i sam sprzeciw ( w dwóch egzemplarzach) , który wydał nakaz, do komornika też możesz ksero wysłać lub się z nim skontaktować i powiedzieć mu jak sprawa wygląda

A u mnie jaka akcja z tą druga sprawa tak jak pisałem wyżej była przedawniona, z tym , że ojciec nic nie dostawał i dostał tylko pismo od komornika, zadzwonił do niego wystraszył się i on mu powiedział , żeby płacił na raty 800 zł w 8 ratach po 100 zł tak się dogadali i nie potrzebnie zaczął płacić

teraz zapłacił już 700 zł niby została ostatnia rata , a przyszło pismo od komornika Postanowienie o tym, że razem koszty wynosiły 423,41 zł i że postępowanie egezekucyjne zostało zakończone, zadzwonił tam do tego komornika oni nic nie wiedzą co jakie kwoty itd i powiedzieli, że już sprawa zakończona

To o co tu chodzi po co płacił 700 zł i niby jeszcze ma 100zł zapłacić skoro postępowanie egzekucyjne zostało zakończone nie rozumiem

proszę o pomoc

Da rade jeszcze odzyskać nadwyżke albo całość jakby teraz sprzeciw ojciec napisał????albo coś innego może? musi tą ostatnią rate płacić? bo komornik teraz mówi, że nie musi bądź jakiś pomagier komornika, ale skoro tak to dlaczego kazał mu 800 zł płacić jak na piśmie przysłał , że razem koszty wyniosły 423,42 i, że postępowanie egzekucyjne zostało zakończone???

Ostatnia edycja:
Powrót