odwołanie do sądu/komornika za przedawnioną sprawe

• Autor wątku Autor wątku tomex111
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dziś ojciec do tej sprawy co była umorzona pierwszej o link 4 , co dzwonił do komornika i mówił mu, że już wszystko umorzone , który działał bezprawnie już po umorzeniu przez sąd i po wysłaniu do komornika na piśmie wniosku o umorzenie egzekucji, dostał pismo

Postanowienie na wniosek wierzyciela ( czyli rozumiem firmy windykacyjnej???)

i w tym piśmie, że komornik postanowił

1) na wniosek wierzyciela postepowanie egzeukucyjne wszczęte przeciwko dłuznikowi umorzyć

2) ustalić koszty postępowania egzekucyjnego w kwoice 62,79 zl i w całości obciążyć nimi dłużnika i orzec o ich zwrocie na rzecz Komornika Sądowego w kwocie 9,30 zł, a na rzecz wierzyciela w kwovie 53,49 zł

3) tytuł wykonawczy zwrócić wierzycielowi

I TERAZ PYTANIE Z JAKIEJ RACJI I ZA CO ZNOWU STARY MA PŁACIĆ JAKIEŚ 62 , 79 ZL ????? POMOCY

co musi teraz ojciec napisać do komornika jakie pismo,żeby wierzyciel płacił te koszta? czy do sądu skarge?

Ostatnia edycja:
Wydaje się, że skargę do Sądu na działanie komornika.

jesli sprawa była umorzona przez sąd jako przedawniona i ojciec napisał wniosek do komornika o umorzenie egzekucji jako pierwszy czy komornik nie powien odpisać ? i czy koszta komornicze nie powinien ponosić wierzyciel?

bo on dziś przysłał pismo , że wierzyciel złożył wniosek o umorzeniu postępowania art 825 1 kpc i że koszty komornicze ( korespondencji i zapytań) my mamy ponosić ale te postanowienie jest z dnia 28.03.2012, a ojciec pisał wniosek o umorzenie egzekucji komorniczej w raz z odpisami postanowień sądu o umorzeniu 16 marca

można się jakoś inaczej odwołać od tego postanowienia komornika o tych kosztach niż skarga do sądu na niego bo to chyba kosztuje 100zł

jest jakieś inne pismo co można wysłać do komornika, jeśli tak to jak się nazywa bo znaleść nie mogę?? coś w stylu odwołanie od postanowienia komornika o kosztach postępowania komorniczego?

tyle to ja wiem , tylko nie wiem czy się mogę złożyć do sądu skarge w tej sprawie bo koszt skargi to 100 zł , a kwota do zapłaty 62,79 zł

po prostu czy jest sens składać

kilka szybkich krótkich pytań

prosiłbym o szybkie krótkie jasne odpowiedzi

1) czy jeśli sąd wydał postanowienie o umorzeniu nakazu zapłaty ze względu na przedawnienie 12 marca , a 15 marca komornik przysłał pismo o wpisie w dowód rejestracyjny pojazdu do Wydziału Komunikacji i straszył zajęciem pojazdu miał takie prawo?

2) czy po otrzymaniu wniosku o umorzenie egzekucji po wydaniu postanowienia sądu o umorzeniu nakazu zapłaty komornik miał obowiązek przysłać odpowiedź?

3) czy komornik miał prawo obciążyć ojca kosztami postępowania egzekucyjnego w kwocie 62,79 zl i w całości obciążyć nimi dłużnika i orzec o ich zwrocie na rzecz Komornika Sądowego w kwocie 9,30 zł, a na rzecz wierzyciela w kwocie 53,49 zł ( to są koszty zapytań i doręczeń korespondencji) ?

4) czy jeśli sąd uzna taką skarge na komornika za zasadną koszta tych 100 zł za skarge zostaną zwrócone?

prosił bym o krótkie odpowiedzi bo jeśli miał takie prawo to nie ma sensu składać skargi i wydawać 100 zł

Ustalmy, jakiej treści wydał sąd postanowienie?

przecież było to napisane w temacie już pare razy i co to ma do rzeczy teraz postanowienie sądowe...........

3) postanowienie

oddalić wniosek pozwanego z dnia 16/02/2012 r. o wstrzymanie wykonania nakazu zapłaty z dnia 17/102011 r.

i w uzasadnieniu coś psizą , że chyba trzeba pisać pismo do komornika o umorzenie postępowania egzekucyjnego na podstawie art.825 pkt. 2 kpc

i tak też zrobił tylko odpowiedzi nie dostał, a dziś dostał to co wyżej

4)postanowienie

I stwierdzić skuteczne wniesienie sprzeciwu i utratę mocy nakazu zapłaty w całości

Ostatnia edycja:
Witam, ja też mam ważną sprawę i może ktoś będzie umiał mi pomóc. Mam zajęcie komornicze i komornik zajął rzeczy w domu należące do męża nabyte przed ślubem. Mąż złożył powództwo przeciwegzekucyjne. Sprawa ma się\odbyć 11 maja br., a dziś przyszło pismo o licytacji przedmiotów na 27 kwietnia br. Więc jak sprzeda te rzeczy to jak mąż wygra sprawę tak jak to wszystko wygląda? Sama już nie wiem czy tak komornik może zrobić. Pomóżcie

amirej:

Trzeba było wnosić o zabezpieczenie powództwa.

tomex skoro wiadomo, to po co piszesz o jakimś umorzeniu??

"czy jeśli sąd wydał postanowienie o umorzeniu nakazu zapłaty ze względu na przedawnienie"

Więc się zdecyduj i nie mędrkuj.

co do pytań:

1. jeśli nie miał fizycznie, to mógł;
2.miał;
3. taki i nie;
4. oczywiście;

amirej napisał:
Witam, ja też mam ważną sprawę i może ktoś będzie umiał mi pomóc. Mam zajęcie komornicze i komornik zajął rzeczy w domu należące do męża nabyte przed ślubem. Mąż złożył powództwo przeciwegzekucyjne. Sprawa ma się\odbyć 11 maja br., a dziś przyszło pismo o licytacji przedmiotów na 27 kwietnia br. Więc jak sprzeda te rzeczy to jak mąż wygra sprawę tak jak to wszystko wygląda? Sama już nie wiem czy tak komornik może zrobić. Pomóżcie

http://forumprawne.org/prawo-cywiln...zekucyjne-wstrzymuje-egzekucje-komornika.html

rafal 26 ok dzieki

jeszcze jedno znacie może jakiś artykuł na , który można by się powołać w tej skardze na komornika , aby koszty postępowania egzekucyjnego (koszty zapytań i doręczeń korespondencji) zapłacił wierzyciel?

po prostu, żeby ta skarga była skuteczna , żeby nie stracić tych 100 zł opłaty za nią

Napisałem w tym poście o argumentacji, od stosowania prawa jest sąd, a to czy powołasz się na stosowny przepis czy nie, nie ma znaczenia.

Powrót