odwołanie do urzedu pracy

• Autor wątku Autor wątku uviola
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

uviola

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mam taki problem, szukałam na forum lecz nie udało mi się nic dopasować.
Maż został zwolniony dyscyplinarnie z pracy w lutym 2010 r. od lutego do końca czerwca pracował na umowne- zlecenie, w sierpniu zarejestrował się jako osoba bezrobotna i dostał decyzje w którym został poinformowany ze jest zarejestrowany jako osoba bez prawa do zasiłku, zasiłek w takim przypadku przysługuje bezrobotnemu po upływie 180 dni od dnia zarejestrowania. Po tych 180 dniach dostał decyzje wysłana pocztą o utracie zasiłku z powodu maksymalnego okresu jego pobierania (dostał zasiłek za jeden dzień).
Proszę o pomoc czy faktycznie nie należny mu się żaden zasiłek, w urzędzie pracy został poinformowany ze należny się tylko prze pierwsze 6 miesięcy rejestracji a ze w tym czasie był bez prawa do zasiłku to dlatego został tylko wypłacony za jeden dzień.
Proszę o odpowiedz

Ostatnia edycja:
Niestety urząd w sprawie Twojego męża postąpił zgodnie z obowiązującymi przepisami. Jeźeli mieszkasz na terenie gdzie długość wypłacanego zasiłku wynosi 6 miesięcy (czyli 180 dni) a Twój mąż w związku z dyscyplinarnym zwolnieniem podlega karencji 180 dni (czyli zasiłek jest pomniejszony o ten okres) to rachunek jest prosty: 180 dni - 180 dni = 0 dni. Poniżej podaje podstawę prawną.
Ustawa o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy z dnia 20 kwietnia 2004 r., tekst jednolity z dnia 9 kwietnia 2008 r.
art. 75 ust. 1 pkt 3 w związku z art. 75 ust. 2 pkt 3

To ze długość zasiłku wynosi 6 miesięcy to rozumiem bo mieszkamy akurat na takim terenie, tylko nie wyczytałam nigdzie ze to pierwsze 6 miesięcy. Jest napisane ze należny się po okresie 180 dni od dnia zarejestrowania się w powiatowym urzędzie pracy, czy to nie oznacza ze po tych 180 dniach należny się bezrobocie płatne przez te 6 miesięcy.

Nie, nie należy się. Kara nie przesuwa rozpoczęcia wypłaty zasiłku tylko "zjada" okres zasiłku.

Powrót