Odwołanie imprezy turystycznej przez biuro podróży

• Autor wątku Autor wątku Watoosh
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Watoosh

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry
Mam problem z biurem podróży.
W zeszłym roku, w październiku, wykupiłam ostatnie wolne miejsce na wyprawę. Wykupiłam również ubezpieczenie od rezygnacji przez to biuro podróży.
Dokładnie miesiąc przed wylotem biuro podróży anulowało wyjazd podając powód, iż było za mało uczestników. (Wg. mnie odwołali wyjazd ponieważ nie zabezpieczyli kosztów, które wzrosły i im się nie opłacało organizować wyjazdu).
Pieniądze po 2 tygodniach zostały mi zwrócone oprócz połowy sumy za ubezpieczenie, które wykupiłam od mojej rezygnacji.
Po moim pytaniu dlaczego została zwrócona tylko połowa sumy ubezpieczenia dostałam odpowiedź iż, ubezpieczenie już działało więc nie muszą oddawać całości. W umowie nic na ten temat nie ma.
Wg. tego co zdążyłam wyczytać w necie, powinny zostać zwrócone mi wszystkie wpłaty i opłaty, których dokonałam.
Czy mogę coś w tym temacie zrobić?

Powinni zwrocić całość. W związku z ich działaniami doznałaś szkody i są oni zobowiązani do jej naprawienia art 415 KC.

Co w przypadku jeżeli dalej odmawiają? Czy mogę to gdzieś zgłosić? Przepycham się jedynie mailowo z nimi.

Spróbuj poprosic o pomoc rzecznika praw konsumentów. Jego pomoc jest darmowa. Ostatecznie pozostanie egzekwowanie w sądzie

Dziękuję za pomoc.

Powrót