Odwołanie na odpowiedź na reklamację

• Autor wątku Autor wątku b_kris
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

b_kris

Użytkownik
Odpowiedzi
81
Podpisałem umowę o świadczenie usług telekomunikacyjnych jako przedsiębiorca. Napisałem reklamację w sprawie nienależytego świadczenia usług przez operatora. W odpowiedzi nie uznano reklamacji i poproszono mnie o sprawdzenie czy moje urządzenia są wolne od wad i usterek. W związku z tym, że stwierdziłem iż moje urządzenia są wolne od wad i usterek, napisałem kolejną reklamację w tej sprawie informując operatora o tym fakcie. Dostałem odpowiedź po ponad 30 dniach. Operator uważa iż moje drugie pismo było odwołaniem i że nie ma obowiązku odpowiadać na odwołanie w terminie 30 dni, jednak sami w potwierdzeniu (pisma były składane drogą elektroniczną) napisali: "Witamy. Potwierdzamy przyjęcie zgloszenia reklamacyjnego(...)" i nadali inny od poprzedniego nr referencyjny.

Pytanie moje jest takie. Czy w myśl przepisów i biorąc pod uwagę powyższe fakty, była to reklamacja, czy odwołanie, skoro operator sam na początku uznał to za reklamację, a teraz odkręca kota ogonem? Jeżeli odwołanie, to jaki jest termin odpowiedzi na odwolanie? Należy tutaj uwzględnić, iż nie chroni mnie prawo konsumenckie ponieważ umowa została zawarta między przedsiębiorcami.

Ustawa konsumencka stwierdza, że w sytuacji gdy towar konsumpcyjny jest niezgodny z umową, kupujący może zażądać doprowadzenia kupionego towaru do stanu zgodnego z umową przez nieodpłatną naprawę albo wymianę na nowy, chyba że naprawa albo wymiana są niemożliwe lub wymagają nadmiernych kosztów.
Kupujący traci to uprawnienie, jeżeli przed upływem dwóch miesięcy od stwierdzenia niezgodności towaru konsumpcyjnego z umową nie zawiadomi o tym sprzedawcy (data zawarcia umowy - 19-10-2009).

Sprzedawca ma obowiązek przyjęcia reklamacji składanej przez konsumenta i jej rozpatrzenia, nie może odesłać konsumenta do gwaranta i nakazać mu dochodzenia swoich praw z tytułu gwarancji. Wyboru formy reklamacji dokonuje konsument.

Sprzedawca, który otrzymał zawiadomienie kupującego o niezgodności towaru z umową, zawierające żądanie nieodpłatnej naprawy albo wymiany towaru na nowy - ma obowiązek ustosunkować się do niego w terminie 14 dni. Zaniechanie tego obowiązku skutkuje uznaniem roszczeń kupującego za uzasadnione, a w związku z tym sprzedawca będzie zobowiązany do doprowadzenia towaru do stanu zgodnego z umową, stosownie do żądań kupującego.

W tym przypadku ustawa konsumencka nie obowiązuje, bo jest to umowa firma-firma.

Nie ma przewidzianego trybu odwoławczego, jest to zwykły tryb reklamacyjny. Jeśli minęło 30 dni to reklamacja została uznana automatycznie.

Więcej w Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie trybu postępowania reklamacyjnego oraz warunków, jakim powinna odpowiadać reklamacja usługi telekomunikacyjnej z dnia 1 października 2004 r. (Dz.U. Nr 226, poz. 2291)

Dodajmy, że dopiero po wyczerpaniu trybu reklamacyjnego, możesz udać się do sądu.

Powrót