Odwołanie od decyzji administracyjnej - decyzja o warunkach zabudowy

• Autor wątku Autor wątku sasiadpilarza
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sasiadpilarza

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam,
Zainteresowałem się uciążliwą działalnością sąsiada, która generuje znaczny hałas w kierunku mojej nieruchomości, związany z mechaniczną obróbką drewna.

Wspomniana działalność prowadzona jest na czarno, bez zarejestrowania, bez zgody na zmianę sposobu użytkowania obiektu, w obrębie którego wykonywane są prace.

Zaczęliśmy ostatnio szorstkie dyskusje, po których podejrzewam będzie próbował coś tam zalegalizować...

Teraz pytanie, czy jest jakiś sposób aby prewencyjnie zgłosić w urzędzie, iż przy jakiejkolwiek próbie, nie wyrażam zgody na przekształcenie sposobu użytkowania nieruchomości ze stodoły na stolarnie / tartak? Ze względu na ryzyko uciążliwości? Rozumiem że jestem stroną w tej sprawie, ze względu na bezpośrednie sąsiedztwo?

Obiekt w którym prowadzone są prace znajduje się 10m od mojego domu, sąsiad płot w płot, brak MPZP, wkoło zabudowa jednorodzinna...

Rozumiem że urząd nie powiadomi mnie, że sąsiad próbuje coś tam zalegalizować, co może okazać się dla mnie uciążliwe.

Musiałbym się co chwilę dopytywać, czy już, czy jeszcze nie i wtedy zaskarżyć decyzję...co jest absurdalne.

Czy obowiązuje jakiś termin, w ciągu którego mogę złożyć ewentualną skargę, gdyby decyzja dla niego okazała się pozytywna? Jak mam się o tym dowiedzieć, że dostał zgodę? Powiadomią mnie? Jako że jestem stroną?

Powrót