Odwołanie od decyzji BVA

• Autor wątku Autor wątku Netzer
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Netzer

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Dostałem odmowę na wniosek o ustalenie obywatelstwa. Uzasadnienie jest dla mnie nie logiczne i mało konkretne. Mam pytanie . Jak można się odwołać od tej decyzji . lub co najmniej prosić o uzupełnienie uzasadnienia.
Przeglądałem forum i coś mało o tym ,ale dużym znawcą jest Pogodniak ,może by skreślił parę słów ? Dzięki.

Hej, Pogodniaka nie było tu już chyba od 6 mcy, więc nie liczyłbym na Jego pomoc. Napisz, dlaczego odmówili, jaka argumentacja zawarta była w decyzji? Albo wrzuć skan pisma.

Netzer napisał:
Dostałem odmowę na wniosek o ustalenie obywatelstwa. Uzasadnienie jest dla mnie nie logiczne i mało konkretne. Mam pytanie . Jak można się odwołać od tej decyzji . lub co najmniej prosić o uzupełnienie uzasadnienia.
Przeglądałem forum i coś mało o tym ,ale dużym znawcą jest Pogodniak ,może by skreślił parę słów ? Dzięki.

ile czekales na decyzje i kto prowadzil sprawe?
ta decyzja jest wysylana zwyklym listem ?

Pradziadek z rodziną na ich wniosek w roku 1943 zostali "Zaakceptowani do Naturalizacji i Emigracji"( kopia listy osób przeznaczonych do naturalizacji i emigracji z Bundesarchiv w Berlinie) i wyjechali ze Wschodniej Galicji do Rzeszy do swojego brata. Po przyjeździe zameldowali się ( wpis obywatelstwo w karcie meldunkowej "deutsch").Pradziadek poszedł do pracy, dziadek po akceptacji władz do szkoły i z tego co wiem mieszkali tam prawie do końca wojny a później na Dolnym Śląsku.
BVA napisało ,że są na liście odmownej z tamtego rejonu Galicji.
Jak mogli mieć odmowę kiedy mieli zgodę ,Przecież nie rzuciliby całego dotychczasowego życia i wyjechali na drugi koniec Europy gdyby miała być odmowa. Musieli mieć odpowiednie dokumenty jeśli w meldunku wpisali "deutsch" pradziadka przyjęli do pracy o dziadka do niemieckiej szkoły, to się kupy nie trzyma.
Chcę do nich napisać aby przesłali mi kopię tej odmowy z jaką była datą i czego konkretnie dotyczyła , może pomyłka ,albo dotyczyła wcześniejszego wniosku

Czy, a jeżeli tak, to jakie dokumenty im przesłałeś w oryginałach bądź potwierdzonych za zgodność kopiach?

Oczywiście wszystkie potwierdzone.
Lista osób przeznaczonych do naturalizacji i emigracji z Bundesarchiv w Berlinie
Karta meldunkowa kopia(w pozycji obywatelstwo "deutsch") ,potwierdzona podpisem elektronicznym przez wydział meldunkowy,
Zgoda Gubernatora na naukę dziadka w niemieckiej szkole i zapis w dokumentach szkolnych u udanym przesiedleniu z wpisanym miejscu pracy ojca ucznia ,oba dokumenty potwierdzone przez szkołę ,że są w ich archiwum.
Mieszkali tam dwa lata i wszystko było ok, a BVA pisze o jakiejś odmowie
Właśnie chcę napisać aby przesłali kopię tej listy osób z odmową i pismo przewodnie do tej listy.
Jeśli nie chcą dać, niech wskażą archiwum które ją posiada. Z Bundesarchiv przysłali mi jedynie tę listę przeznaczonych i powiedzieli ,że to wszystko
Ciekawe skąd BVA ma tę niby listę odmów.

Wiesz, sprawa nie jest łatwa. Skoro BVA twierdzi i jako dowód w sprawie przedstawia odmowę naturalizacji, przy czym posiadali Twoje dokumenty przed wydaniem decyzji, to uznali że Twoje dokumenty nie mają mocy w tej sprawie. Musisz ten ich dowód obalić, że nie odzwierciedla prawdy tamtych dni - tyle, że na to TY MUSISZ przedstawić dowody a nie żądać dowodów od BVA. Wiedz, że BVA ma dostęp do archiwów i materiałów z tamtych czasów praktycznie nieograniczony, odmiennie niż zwykły Kowalsky, więc sprawa trudna. Ale ja na Twoim miejscu napisałbym odwołąnie od decyzji, w terminie wskazanym w piśmie. Nie masz innej drogi o ile chcesz dalej powalczyć.

Ja rozumiem , tylko nie widzę logiki ,dostali zgodę rzucili całe życie sprzedali dom i warsztat ,zwolnili pracowników ,żeby za chwilę dostać odmowa.
Trzeba by zobaczyć tę odmowę ( data , kto wystawił) ,tylko czy przyślą choćby na maila zwykłą kopię, jeśli nie ,to chyba powinni co najmniej wskazać z jakiego archiwum pochodzi

W procedurze odwoławczej będa musieli wskazać te dowody, dla których oparli decyzję o odmowie. Albo też przyjąć Twoją argumentację i decyzję zmienić będą musieli. Więc pisz, nie czekaj, bo terminy rzecz święta.

Napisałem odwołanie , ponad miesiąc temu dotarło do BVA i zastanawiam się ile może potrwać jego rozpatrywanie ,może jeśli jeszcze nie odrzucili, to moje argumenty są rzeczowe, albo leży sobie mój wniosek w kącie.
Czy ktoś może wie ,czy mają jakiś obligatoryjny termin na ustosunkowanie się , lub słyszał ile to trwało ?

Widzę ,że Pogodniak pojawił się na forum:smile: , więc pozwolę sobie się przypomnieć i odwołać do Twojego doświadczenia.
Czy trafiłeś kiedyś na to jak długo może trwać okres oczekiwania na decyzję od odwołania od decyzji BVA.
Wydaje się ,że dochodzenia już nie ma ,jedynie ktoś inny weryfikuje wszystkie dokumenty i nie powinno być długo.
Czekam już półtora miesiąca

Nie mam pojęcia, ile czasu może trwać odwołanie

Powrót