odwołanie od decyzji ccc

• Autor wątku Autor wątku tawik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tawik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam Napisałem Pismo do CCC
Dla Pani przyjmującej reklamację głównym problem było to , że miałem skserowany
paragon. Naturalną rzeczą jest że dokumenty zakupu w postaci paragonu bledną więc
sporządziłem kopię tego dokumentu. Pani która przyjmowała moją reklamację poddała
wątpliwość wiarygodności mojego paragonu sugerując to ,że podrobiłem skserowany
paragon, niestety nie posiadam takiej umiejętności a szkoda. Nie mam w zwyczaju świadomie
łamać prawa wiec poczułem się bardzo urażony.
Po informacji, że udam się do rzecznika praw konsumenta pani sprzedawczyni łaskawie
raczyła tą reklamację przyjąć. W protokole reklamacyjnym wyraźnie zaznaczyłem , że żądam
wymiany towaru na nowy lub zwrot gotówki. Po około 14 dniach dostałem informację od
osoby która zajmuje się reklamacją, że moje żądania są bezpodstawne i jedynie co może mi
zaproponować to naprawa. Niestety ta forma nie odpowiada mi, powołując się na Ustawe o
szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego z dnia
27 lipca 2002 r. (Dz.U. Nr 141, poz. 1176 ze zm.) W przypadku stwierdzenia niezgodności
przed upływem sześciu miesięcy od wydania towaru domniemywa się, że istniała ona w
chwili wydania .Szkoda wynikła w przeciągu 6 m-cy i mam prawo mniemać, że szkoda ta
była w momencie zakupu, wady technologiczne obuwia (np. niewłaściwy materiał, klej)
istniały już w chwili zakupu, a następnie w ich wyniku powstała wada obuwia rozklejanie się
podeszwy. Również poddałem wątpliwości wiedzy Pani która zajmuje się reklamacjami ,
wedle zapewnień pani sprzedawczyni, osoba ta nie jest rzeczoznawcą lecz osobą ds.
reklamacji.
Niestety wystąpiła odmowa od pani n/n , niestety ta osoba nie raczyła się podpisać.
Natomiast raczyła odpisać wyraźnie dużymi literami DECYZJA OSTATECZNA i że ocenia
stan faktyczny obuwia. Nie raczyła odnieść się do Ustawe o szczególnych warunkach
sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego z dnia 27 lipca 2002 r. (Dz.U.
Nr 141, poz. 1176 ze zm.)
Napisałem kolejne odwołanie i złożyłem kolejny protokół reklamacyjny nr R4641329666.
Czytając opinie w różnych środkach masowego przekazu śmiem twierdzić, iż automatyczne
odrzucanie reklamacji wygląda na celową politykę firmy. Niezależnie od efektów mojego
pisma na pewno wasze sklepy będę omijał szerokim łukiem i wśród znajomych nie będę się
pozytywnie wypowiadał o waszej firmie.
Poproszę o pisemne ustosunkowanie się do mojego zażalenia

Dostałem odpowiedż na maila z taką treścią .

Szanowny Panie

Zapoznałam się z treścią pisma jakie wpłynęło do działu reklamacji.
Niezgodność towaru została zakwalifikowana do usunięta przez nieodpłatną naprawę zgodnie z ustawą z dnia 27.07.2002r. ,, o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej”. Ze względu na nadmierne koszty wymiany całego obuwia na nowe w stosunku do kosztów doprowadzenia obuwia do stanu zgodnego z umową, mając na uwadze, że stopień niezgodności jest niewielki (należy do nieistotnych) łatwo usuwalny i tani w naprawie, sprzedawca na prawo zaproponować naprawę, której koszt jest niewspółmiernie niższy do kosztów wymiany czy też zwrotu całości gotówki Art. 8.1 w/w Ustawy.

Katarzyna Tiachnij
Dział Reklamacji CCC SA

loco1 napisał:
Stanowisko spzredawcy wygląda na prawidłowe.

A dokładnie?

Nie Pamietam dokładnie. Napewno zmieścili się w terminie 14 dni. Zajdę do domu napewno sprawdzę. Tym razem madra Pani z ccc raczyła się podpisać.

Odpisałem szanownej Pani
Prosże również doczytać , że to ja mam prawo decydowania czy chcę naprawę czy zwrot pieniędzy.
Czyli rozumiem że to Pani rozpatruje reklamację. Naprawde myślałem że firma ccc jest porzadną firmą jakież moje jest zdziwienie.
Zachęcam do zapoznania się z opiniami jakie są na forach.

odpowiedz
Szanowny Panie

Reklamacja była rozpatrzona przez personel salonu, który posiada wszelkie kompetencje do wydawania decyzji. Uważam ze decyzja została wydana słusznie i nie widzę podstaw do jej zmiany.
Jeżeli nie zgadza się Pan ze stanowiskiem sprzedawca to jak najbardziej może Pan odwołać się od niej do wyższej instancji jaką jest Rzecznik Praw konsumenta, Inspekcja Handlowa itp.

Tu nie chodzi mi o to czy się zmieścili , tylko odnośnie Niezgodność towaru została zakwalifikowana do usunięta przez nieodpłatną naprawę zgodnie z ustawą z dnia 27.07.2002r. ,, o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej”. Ze względu na nadmierne koszty wymiany całego obuwia na nowe w stosunku do kosztów doprowadzenia obuwia do stanu zgodnego z umową, mając na uwadze, że stopień niezgodności jest niewielki (należy do nieistotnych) łatwo usuwalny i tani w naprawie, sprzedawca na prawo zaproponować naprawę, której koszt jest niewspółmiernie niższy do kosztów wymiany czy też zwrotu całości gotówki Art. 8.1 w/w Ustawy

Powyższe stanowisko jest prawidłowe. Albo zgodzisz się na naprawę, albo odbierz towar w takim stanie, w jakim go oddałeś.
I możesz dochodzić swoich racji (moim zdaniem wątpliwych) na drodze sądowej.

Jakoś nigdy nie rzadałem naprawy , zawsze mi wymieniali na nowy. I to ja chyba powinienem decydować czy chce nowe czy naprawe

reklamacja uznana
jeśli się Pan nie zgadza na naprawę proszę odebrać buty i ... tyle
nie ma ciągu dalszego

Pan sie nie zna ,wiec zapytalem na forum

Powrót