odwołanie od decyzji komisji ZUS - pomoc prawna

• Autor wątku Autor wątku luke01
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

luke01

Użytkownik
Odpowiedzi
133
Cześć
Dostałem orzeczenie komisji ZUS, że nie jestem niezdolny do pracy, chociaż całe lata byłem. ZUS mnie ewidentnie spycha.
wiem, że można się ubiegać o pomoc prawną z urzędu?
Czy taki wniosek o pomoc prawną z urzędu składać razem z odwołaniem do sądu czy dopiero po przysłaniu wezwania na rozprawę?
Czy jeśli nie mam dochodu to mi da sąd adwokata z urzędu czy są inne warunki no że sprawa musi szczególnie skomplikowana?
Bo domyślam się że można złożyć taki wniosek ponieważ to postępowanie jest wolne od opłat.
Poproszę o odpowiedź

Ostatnia edycja:
luke01 napisał:
Czy taki wniosek o pomoc prawną z urzędu składać razem z odwołaniem do sądu czy dopiero po przysłaniu wezwania na rozprawę?
Można o to wnosić już w odwołaniu do sądu.
luke01 napisał:
Czy jeśli nie mam dochodu to mi da sąd adwokata z urzędu czy są inne warunki no że sprawa musi szczególnie skomplikowana?
Brak dochodu powinien być połączony czy to ze skomplikowaniem sprawy czy to ze stanem zdrowia uniemożliwiającym uczestniczenie w postępowaniu i korzystanie z praw strony.

Mam jeszcze dodatkowe pytanie. Czy jeśli dostanę w tej sprawie adwokata z uzrzędu i przegram sprawę to zwrcam za tego adwkwoata czy sąd może mimo przegranej nie obciążać mnie kosztami ? Sprawa jest niejednoznaczna. Byłem chory 10 lat miałem rentę potem byłem w szpitalu i ponwyskcienze szpitala uznali odrazu że jestem zdrowy a dostawałem tylko leki na podtrzymanie. Teraz mi odebrali rente ale nie jestem na tyle zdrowy i nie czuje się na tyle zdrowy żeby odrazu pracować

Ostatnia edycja:
luke01 napisał:
Czy jeśli dostanę w tej sprawie adwokata z uzrzędu i przegram sprawę to zwrcam za tego adwkwoata czy sąd może mimo przegranej nie obciążać mnie kosztami?
Nie, oddalenie odwołania nie skutkuje obciążeniem Pana kosztami pomocy prawnej z urzędu.

Ale Zusowi w przypadku przegranej muszę zwrócić za adwokata tak ? Bo na forum czytałem że skoro postępownaie jest bezpłatne to za pełnomocnika drugiej strony też nie płace jak przegram a gdzieś indziej czytałem że nie płace tylko za samo wniesnienienodwołania biegłych itp a za adwokata drugiej strony już płace jak przegram.

Ostatnia edycja:
Jeszcze muszę dopytać czy ZUS bezie miał swojego prawnika na sprawie? Czy jeśli tak to czy w przypadku przegranej będę musiał zapłacić za tego prawnika. Pytam ponieważ normalnie w przypadku przegranej zwraca się koszty przeciwnikowi ale to postępowanie jest wolne od opłat przecież?

Poproszę uprzejmie o odpowiedź

i jeszcze jedno pytanie czy sąd wydając wyrok przekaże sprawę ponowni Zusowi do rozpoznania czy na podstawie opinii biegłego orzekanie o prawie do renty ?
Bedę wdzięczny za odpowiedź

luke01 napisał:
Jeszcze muszę dopytać czy ZUS bezie miał swojego prawnika na sprawie?
Tak.
luke01 napisał:
Czy jeśli tak to czy w przypadku przegranej będę musiał zapłacić za tego prawnika.
Nie.
luke01 napisał:
czy na podstawie opinii biegłego orzekanie o prawie do renty ?
Jeżeli uwzględni odwołanie to orzeknie merytorycznie przyznając prawo do renty.

Witam ponownie

Odwołałem się i sąd wyznaczył biegłego, żeby mnie zbadał.

W zarządzeniu sądu jest takie zdanie "Biegli powinni dokładnie określić na czym polega ograniczenie do wykonywania pracy zgodnej z posiadanymi kwalifikacjami"

Jak to rozumieć właściwie. Chodzi mi o to, że przy rencie socjalnej powinno się ustalać całkowitą niezdolność do pracy a nie niezdolność do pracy zgodnej z kwalifikacjami. Czy sad się pomilił w tym zdaniu?

Czy w postępowaniu z odwołania od decyzji ZUS o odmowie przyznania renty socjalnej sąd jeśli stwierdzi że zachodzą podstawy do przyznania innej renty może o niej orzec w wyroku. Bo chodzi o to czy może mi przyznać rentę z tytułu częściowej niezdolności do pracy.
Proszę o odpowiedź

Proszę moderatora o przeniesienie bo to zły dział

Dziękuję ale ja zadałem konkretne pytanie czy w tym samym procesie co o rente socjalną można orzec o rencie z tytułu niezdolności do pracy, jeśli te przesłanki opisane w artykule się spełnią

Sąd rozpatruje tylko to co jest objęte pozwem.

a tak z praktyki Waszej. Co wogóle tam mówić przed sądem i przed biegłym, żeby dostać tą rentę

Mówisz w sądzie o tym o co wnosiłeś w pozwie.

Powrót