Odwołanie od decyzji ZDTiM

• Autor wątku Autor wątku eunika.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eunika.

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam ,
W poprzednim miesiącu została mi nałożona oplata dodatkowa za przejazd bez ważnego biletu. Chodziło o zmianę strefy, miałam bilet na strefę A, w momencie, gdy strefa się zmieniła ( z pierwszym przystanku tej zmiany) poszłam kupić bilet do kierowcy na dalszą trasę, jednak zatrzymała mnie wówczas kontrola. Argumentowali mandal tym, iż strefa zmieniła się przystanek wcześniej- inna informacja widnieje na rozkładach jazdy, jak też w autobusie. Nie chciałam się wykłócać z kontrolerami, których " nie obchodzi co jest na tablicach", więc napisałam odwołanie. Odpowiedź była jak 'grochem o ścianę' bezsensowna, gdyż dostałam informację, że powinnam zapłacić , skoro zmieniła się strefa : |
Ponadto otrzymałam ją po 44 dniach, sami zaznaczyli , że wpłynęło im 11 stycznia, odpisują 14. Słyszałam, że jest to podstawa do odwołania, jako przekroczenie 30 dni decyzji. Jaki artykuł o tym mówi ?
Z góry dziękuje za odpowiedź.

eunika. napisał:
jako przekroczenie 30 dni decyzji. Jaki artykuł o tym mówi ?

z przewoźnikiem łącza panią stosunki na gruncie prawa cywilnego, zaś terminy dotyczą decyzji administracyjnych

Rozumiem, że w złym miejscu umieściłam wątek, ale czy to jest również odpowiedź jeśli chodzi o prawo cywilne? Informację o tym , że odwołanie z takim argumentem zostało przyjęte mam bezpośrednio od osoby, u której to uwzględniono.

tak, dla prawa cywilnego zobowiązania ulegają przedawnieniu, ale to są okresy liczone w latach

czy nie ma pani na wezwaniu do zapłaty żadnego pouczenia?

Każdorazowo dostałam informację, że powinnam odwołać się w nieprzekraczalnym terminie 14 dni, nie napisano, natomiast, ile mają na odpowiedź.

eunika. napisał:
Każdorazowo dostałam informację, że powinnam odwołać się w nieprzekraczalnym terminie 14 dni, nie napisano, natomiast, ile mają na odpowiedź.

czy ma pani zapisaną tam podstawę prawną?

Jedyna informacja o tym, że " Niezapłacona opłata dodatkowa podlega windykacji w trybie ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 Kodeks cywilny(Dz.U nr 16 poz.93 ze zm.)"

Czyli tak jak wcześniej pisałem, to tryb cywilny, nie administracyjny.

Powrót