Odwołanie od decyzji ZUS dot. rocznika 1953

• Autor wątku Autor wątku Dzior
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dzior

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Moja mama jest emerytką rocznik 1953 i dotyczy ją wyrok Trybunału Konstytucyjnego z 6 marca 2019 r. (sygn. akt P 20/19) odnośnie sposobu przeliczania emerytury. Niestety jest w tej gorszej części tzn. minęło już 5 lat od daty wydania przez ZUS decyzji ustalającej emeryturę. W związku z czym na wniosek o wznowienie postępowania ZUS pokazał mamie gest kozakiewicza z uwagi na art. 146 KPA. Wydał decyzje w której stwierdzono wydanie pierwotnej decyzji z naruszeniem prawa ale ponieważ upłynęło 5 lat nie można wznowić tego postępowania. Mama odwołała się do sądu i czekamy. Ale teraz czy jest możliwość ze Sąd odniesie do meritum i np. nakaże ZUSowi ponowne przeliczenie w oparciu o wyrok TK? Czy tylko ograniczy się do zbadania czy faktycznie upłynęło 5 lat i podtrzyma decyzję ZUS?
Jeszcze jedno mnie zastanawia jak ZUS liczy termin od daty doręczenia skoro pisma i decyzje nie są doręczane za potwierdzeniem odbioru?

Zawnioskuj o wskazanie daty doręczenia decyzji i ostatecznej daty na wniesienie odwołania.
Poproś o uzasadnienie na czym oparto obliczenia. Zażądaj okazania potwierdzenia przesłania decyzji zainteresowanemu.

Ostatnie zdanie to słuszny trop. ZUS nie udowodni i tym samym powinien wznowić postępowanie mimo upływu lat.

Czy mogłabym prosić o informację jakie konkretnie zarzuty w odwołaniu mama podniosła?

Mam podobną sytuację. ZUS wydał postanowienie o wznowieniu postępowania - więc wznowienie jak najbardziej jest, gdyby nie było to wtedy przysługuje zażalenie nie odwołanie. Na skutek wznowienia wydano jednak następnie decyzje o odmowie uchylenia decyzji pierwotnej z uwagi na upływ 5 lat i stwierdzono wydanie jej z naruszeniem prawa.

Również mam zagwozdkę, czy odwołanie konkretnie coś pomoże. Wiem, że RPO podjął działania, aby ujednolicić zasady przyznania tych świadczeń i najprawdopodobniej i tak będzie wymagało to zmian legislacyjnych.

Powrót