odwołanie od decyzji ZUS

• Autor wątku Autor wątku zedred
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zedred

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam

w styczniu miałem wypadek w pracy

wracałem samochodem służbowym podczas delegacji

w protokole powypadkowym BHP -owiec napisał że nie stwierdzono naruszenia przez poszkodowanego pracownika przepisów dotyczących ochrony życia i zdrowia spowodowane przez niego umyślnie... itd

jechałem sam i tylko ja odniosłem obrażenia.

Zus uznał jednak że sama kolizja drogowa (ja dostałem mandat za kolizję chociaż nie udowodniono mi naruszenia przepisów) było naruszeniem przepisów dotyczących ochrony życia i zdrowia i odmówił mi przyznania 100% zasiłku chorobowego z funduszu wypadkowego

1 pytanie
czy Zus ma prawo nie wypłacić mi 100% zasiłku?
2 pytanie
zus w decyzji nie udowodnił że wypadek został spowodowany przeze mnie umyślnie lub wskutek rażącego niedbalstwa - czy powinien to zrobić?
3 pytanie
zostałem zatrudniony bez badań lekarskich które miałem zrobić w czasie późniejszym.
czy brak badania lekarskiego dopuszczającego do pracy na danym stanowisku może być uznany za zewnętrzną przyczyną wypadku i mogę się powołać na to w odwołaniu które złożę?

z góry dziękuję za poradę

ZUS odmówił mi przyznanie renty z tytułu niezdolności do pracy,chciałam się odwołać od tej decyzji do sądu,ale nie wiem jak napisać takie odwołanie?? prosze o pomoc :rolleyes:

Witam,
Najważniejsze szczegóły, jakie powinno zawierać odwołanie (np.do kogo kierowane, za czyim pośrednictwem, dane osobowe, wskazanie nr i daty decyzji, itd.) widnieje na decyzji. Natomiast treść czy po prostu powód odwołania zna tylko Pani.

Powrót