odwolanie od decyzji ZUS

• Autor wątku Autor wątku marca
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marca

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam!Jestem na zasilku rehabilitacyjnym do 20.06 2009rZUS wyznaczyl mi komisje odwolawcza w sprawie renty na 25.06.2009r.Tak wiec pozostaje mi 5 dni bez usprawiedliwienia w zakladzie pracy.Co mam zrobic?

Pozdrawiam!

Nic. Ewentualnie przedstawić w zakładzie pracy skierowanie na komisję na dzień 25 czerwca. Dni te, jeśli ZUS wstecz nie przydzieli kolejnego świadczenia rehabilitacyjnego (było już 360 dni świadczenia czy jeszcze nie?), powinny być przez zakład pracy traktowane jako nieobecność usprawiedliwiona bez prawa do zasiłku i wynagrodzenia. Jeśli lekarz orzecznik ZUS przyzna prawo do renty, to dla pracodawcy i tak nie będzie to miało żadnego znaczenia: nadal jesteś jego pracownikiem, bez względu na rentę czy jej brak, zatem zaraz po komisji ZUS (jeśli nie będzie dalszego świadczenia rehabilitacyjnego) należy się zgłosić do lekarza medycyny pracy po zdolność do pracy albo zaświadczenie o jej braku. Jeśli zdolność będzie, to wracasz do pracy, jeśli nie, to pracodawca powinien Cię zwolnić bez zachowania okresu wypowiedzenia (jesteś niezdolna do pracy, więc nie możesz pracować, więc należy z Tobą rozwiązać umowę), ewentualnie przenieść na takie stanowisko pracy, na które uzyskasz zdolność, jeżeli takie stanowisko ma nieobsadzone.

Witam, mam problem, ktory mnie przerasta. Otoz moj tata (60 lat) jest calkowicie niezdolny do pracy (wrzesien 2008 rok). Nie posiada jednej konczyny, na dodatek jest po udarze niedokrwiennym i w tej chwili znajduje sie trzeci miesiac w szpitalu, poniewaz jest tak zwana "roslinka". Mama w jego imieniu zlozyla wniosek do ZUS o rente. Przyszla dezycja, ze renta zostaje przyznana na dwa lata- co juz wydawalo mi sie dziwne, bo po dwoch latach tacie noga nie odrosnie. Ale wczoraj przyszla decyzja, ze tacie renta nie przysluguje, poniewaz nie pracowal on w ciagu ostatnich 10 lat :( Prosze mi powiedziec co w takim razie nalezy sie czlowiekowi w takim, a nie innym stanie, dodam jeszcze, ze tata dostaje tylko 270 zlotych zasilku pielegnacyjnego, z czego 70% jest zabierane przez ZOL, a reszta musi wystarczyc na utrzymanie dla mojej mamy czyli okolo 200 zlotych, poniewaz jej sie wg prawa nic nie nalezy. Bardzo prosze o jakas porade, czy jest sens w ogole odwolywac sie od tej decyzji? Czy to jest koniec i nie da sie nic wiecej zrobic, a moi rodzice maja zyc, bo zyc? :(

Od decyzji przysługuje prawo wniesienia odwołania do Sądu w terminie 30 dni od jej otrzymania. Czy jest sens, to już musicie sami ocenić.

Proszę także zauważyć, że świadczenie przysługuje z tytułu zatrudnienia i opłacania składek i żeby otrzymać świadczenie, należy coś do tego systemu włożyć. Skoro dana osoba nie pracowała w ciągu ostatnich 10 lat, to należy przypuszczać, że miała wystarczające środki na utrzymanie lub inne źródła dochodu. Dlaczego nie może nadal z tego korzystać?

można także zlożyć wniosek o rentę z tytułu niezdolności do pracy w drodze wyjątku do prezesa ZUS tylko że od takiej decyzji nie przysługuje odwołanie do sądu

Powrót