odwołanie od decyzji

• Autor wątku Autor wątku Lady_M
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lady_M

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam,
zostało wobec mnie wszczęte postępowanie administracyjne w sprawie ustalenia podlegania przeze mnie ubezpieczeniom społecznym i podstawy wymiaru składek z tytułu zatrudnienia. Jestem w ciąży i przebywam na zwolnieniu lekarskim. Otrzymałam z Zus-u pismo, na które odpowiedziałam składając wymagane przez urzędników wyjaśnienia. Jednocześnie przysłano mi drugie pismo, w którym zostałam poinformowana o wstrzymaniu wypłaty zasiłku chorobowego.

Proszę o poradę. Jakie są możliwości odwołania się od decyzji Zus-u w przypadku stwierdzenia pozorności zatrudnienia? Czy jedyną drogą jest sąd apelacyjny? Czy w takim przypadku jest możliwość skorzystania z pomocy adwokata z urzędu? Ile czasu przysługuje mi na takie odwołanie po otrzymaniu decyzji?

Sama przyznajesz że toczy się jakieś postępowanie administracyjne w ZUS, którego jak zrozumiałem jesteś stroną. Czy drugie pismo o wstrzymaniu wypłaty zasiłku chorobowego dotyczy tego postępowania? W takim piśmie moim zdaniem powinna być jakaś podstawa prawna (jaka?), może ma ono jakąś nazwę - np. postanowienie/decyzja?

Odpowiedzi na powyższe pytania wniosą trochę więcej istotnych informacji, żeby się wypowiadać.
Zadałaś 4 pytania:
1. Jakie są możliwości odwołania się od decyzji Zus-u w przypadku stwierdzenia pozorności zatrudnienia?
2. Czy jedyną drogą jest sąd apelacyjny?
3. Czy w takim przypadku jest możliwość skorzystania z pomocy adwokata z urzędu?
4. Ile czasu przysługuje mi na takie odwołanie po otrzymaniu decyzji?

Teraz trochę zgadując mogę powiedzieć, że:
1) jeśli w postępowaniu administracyjnym Zus decyzją administracyjną odbierze Ci zasiłek, przysługuje Ci odwołanie do właściwego organu odwoławczego w terminie 14 dni. (art. 129 Kpa)
2) jeśli tutaj właściwe są przepisy Kpa (wg.mnie są), to w pierwszej kolejności należy wyczerpać tryb odwoławczy przed ZUS, a następnie można wnieść skargę do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego (WSA) w terminie 30 dni (podstawa art. 52 i 53 prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi.
3) hmmm... myślałem że się da, ale nie znajduję podstawy prawnej do ustanowienia pełnomocnika (profesjonalnego) z urzędu w postępowaniu administracyjnym czy przed WSA. Zakładam, że masz pełną zdolność do czynności prawnych i nie jesteś człowiekiem niesłyszącym, czy niewidomym. Także wg. mnie w Twoim przypadku nie ma możliwości ustanowienia profesjonalnego (radcy/adwokat) pełnomocnika z urzędu. (mogę się mylić, może ktoś ma podstawę?) istnieje natomiast możliwość wyznaczenia kogoś z rodziny.
4) jak wyżej, skargę do WSA wnosi się w termine 30 dni, natomiast na odwołanie się od decyzji ZUS masz co najmniej 14.

Dziękuję za szybką odpowiedź.

Tak, wstrzymanie zasiłku nastąpiło na skutek wszczęcia tego postępowania.
Natomiast żadne z pism nie posiada nagłówka, tj. nie jest określone czy jest to decyzja itp. Raczej było to wezwanie do złożenia wyjaśnień.

Sądzę, że dopiero teraz (po mojej odpowiedzi) otrzymam konkretną decyzję.

Mam jeszcze jedno pytanie: czy jeśli odwołam się przed Zus, to będzie to rozpatrywać ta sama osoba czy może już ktoś inny?

Czy Zus ma też określony czas na odpowiedź? W piśmie nigdzie nie jest to sformułowane.

Jakie są możliwości odwołania się od decyzji Zus-u w przypadku stwierdzenia pozorności zatrudnienia? Czy jedyną drogą jest sąd apelacyjny?

możesz odwołać się do sądu rejonowego - odwołanie wnosi się za pośrednictwem zus do sądu rejonowego (a nie do wojewódzkiego sądu administracyjnego - to nie jest wlaściwa droga odwoławcza) art. 477 8 kpc ; czyli wysyłasz listem poleconym odwołanie na adres zusu, a w samym odwołaniu piszesz: "Do Sądu Rejonowego w ...
Wydział Pracy (ewentualnie Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych - zależnie jak to jest w twoim sądzie)"

Czy w takim przypadku jest możliwość skorzystania z pomocy adwokata z urzędu?

stronie zwolnionej od opłat sądowych przysługuje adwokat lub radca prawny - w tym wypadku jednak postępowanie jest wolne od kosztów sądowych; w każdym razie
masz prawo ubiegać się o ustanowienie adwokata lub radcy prawnego jesli zlożysz oświadczenie, że nie jesteś w stanie ponieść kosztów jego wynagrodzenia (do tego musisz dołączyć oświadczenie zawierające szczegółowe dane o swoim majątku) - art. 117 kpc

Ile czasu przysługuje mi na takie odwołanie po otrzymaniu decyzji?

30 dni od dnia doręczenia decyzji zusu

Powrót