Odwołanie od mandatu za stłuczenie samochodu rowerem.

• Autor wątku Autor wątku feniks.g
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

feniks.g

Witam

Niechcący zagapiłem się i uderzyłem rowerem w tył stojącego na jezdni samochodu. Właścicielka niepotrzebnie pospiesznie zadzwoniła po policję - chciała się głównie dowiedzieć czy może jechać samochodem z wybitą z tyłu szybą... Policja przyjechała i wystawiła mi mandat na 220zł za spowodowanie kolizji drogowej. Pewien kolega doradza mi by koniecznie próbować odwoływać się od mandatu, jednak nie wiem czy to w ogóle ma sens. Mówił mi, żeby zgłosić się do komendanta lub jego zastępcy i prosić o odwołanie mandatu, zostawiając odpowiednie pismo. Chciałem się zapytać jak to jest z możliwościami takiego komendanta. Taki człowiek może mi po prostu cofnąć taki mandat czy aby zdjąć mandat, musi doszukać się odpowiedniego artykułu w kodeksie? Ma to jakiekolwiek znaczenie, że np napisze, iż jestem biedny, jako jedyny w kolizji odniosłem rany (w samochodzie nikogo nie było) itd?

Pozdrawiam

Jeśli mandat przyjąłeś to przyznałeś się do winy, jedynie można złożyć wniosek do sądu o uchylenie mandatu, z tym, ze jeśli to było wykroczenie to nie masz szans na pozytywne rozpatrzenie wniosku.

Art. 101. § 1. Prawomocny mandat karny podlega uchyleniu, jeżeli grzywnę nałożono za czyn niebędący czynem zabronionym jako wykroczenie. Uchylenie następuje na wniosek ukaranego złożony w zawitym terminie 7 dni od daty uprawomocnienia się mandatu lub z urzędu.
§ 2. Uprawniony do uchylenia prawomocnego mandatu karnego jest sąd właściwy do rozpoznania sprawy, na którego obszarze działania została nałożona grzywna. W przedmiocie uchylenia mandatu karnego sąd orzeka na posiedzeniu. W posiedzeniu ma prawo uczestniczyć ukarany, organ, który lub którego funkcjonariusz nałożył grzywnę w drodze mandatu, albo przedstawiciel tego organu oraz ujawniony pokrzywdzony. Przed wydaniem postanowienia sąd może zarządzić stosowne czynności w celu sprawdzenia podstaw do uchylenia mandatu karnego.
§ 3. Uchylając mandat karny nakazuje się podmiotowi, na rachunek którego pobrano grzywnę, zwrot uiszczonej kwoty.

A czy lekkie stłuczenie samochodu rowerem jest wykroczeniem? Ja nikomu nic nie zrobiłem, oprócz uszkodzenia samochodu, który stał na jezdni.

// edit

już 2 osoby mi powiedziały, że w ich przypadku, gdy stłukły komuś samochód i została wezwana policja, to policjant nie ukarał nikogo mandatem - spisał tylko dane kierowców, sprawdził trzeźwość winnego i powiedział by załatwić to między sobą. Mnie policjant powiedział, że najmniejsza kara to 220zł i nie może zastosować "pouczenia".

Drugie pytanko. Czy składanie sprawy do sądu dodatkowo coś kosztuje?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Ewidentnie jesteś sprawcą kolizji drogowej.Nie dostosowałeś prędkości do warunków panujących nadrodze.Dostałeś za to mandat karny i nigdzie już nie możesz sie odwołać bo przyznałeś sie do winy i zgodziłeś sie na przyjęcie mandatu karnego.Policjant na pewno pouczał Cię ,że masz prawo odmówić przyjęcia mandatu wtedy sprawa trafia do rozstrzygnięcia przed Sądem Grodzkim.

W tej chwili gdybym to ja był poszkodowanym wystąpił bym do Ciebie z wezwaniem o zapłatę za wybitą szybę.

Uchylenie mandatu polega na stwierdzeniu, że jestem niewinny kolizji? Ja za wybitą szybę już zapłaciłem. Przyznaję się do błędu. Zastanawiam się tylko czemu policjanci potraktowali mnie tak wysokim mandatem, gdy 2 kolegów tylko pouczyli, a byli oni w podobnej sytuacji.

mandat jest prawomocny jesteś sprawcą wykroczenia drogowego. Od mandatu możesz się odwołać do sądu w terminie 7 dni od daty podpisania, ale pamiętaj, że może on być"anulowany" tylko wtedy jeżeli nie było wykroczenia.
Jak mnasz kłopoty z kasą to napisz do urzędu o raty, nazwę urzędu masz na bloczku.

Powrót