witam
od nakazu zaplaty mozesz sie odwolac , mozesz prosic o przwrocenie terminu do odwolania nakazu zaplaty jesli nie odebrales go do rak wlasnych oni wtedy przywroca ci termin i tam wszystko musisz opisac na formularzy sp, jestem tez w bardzo nieciekawej sytuacji i chcialabym prosic kogos o pomoc jesli sie ktos zna dobrze na prawie , chodzi mi o sprawe taka . Rodzice meza zadluzyli mieszkanie , dlug spadl rowniez na osoby tam zameldowane , juz w sumie wszystko jest w sadzie przywrocili nam termin do odwoladnia od nakazu zaplaty bo nie odebralismy go wlasnie do rak wlasnych i sprawa w toku . Chodzi mi mianowicie o to czy : maz nie podpisal zadnej ugody z sadem (inni podpisali tj . mama tata brat siostra, maz nie) , w 2007 roku na pierwszej rozprawie adwokat kopalni wycofal wniosek przeciwko memu mezowi , teraz chcemy sie starac o przedawnienie i podnieslismy to w sadzie natomiast chodzi mi o to czy jesli mezowi przedawnia dlug ten w ktorym sa tez inni czy powolujac sie na art.73 par.2 umorza go tez wobec innych uczestnikow tj . mamy taty brata siostry czy tylko wobec meza? bo skoro chcieli zeby solidarnie placicli wszyscy na poczte tego dlugo to niech teraz go solidarnie tez umorza wobec wszystkich ? nie wiem wlasnie czy tak da rade i dlatego prosilabym o pomoc . pozdrawiam