Odwołanie od orzeczenia lekarza orzecznika ZUS

• Autor wątku Autor wątku gosiat83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gosiat83

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mój chłopak był dzis na komisji lekarskiej w Zus-ie i lekarz orzecznik uznał 0% uszczerbku na zdrowiu. Jak skutecznie sie od tej decyzji odwołac. Chłopak doznał wypadku przy pracy latem tego roku, wypadek został uznany, sporządzono protokół powypadkowy- w czasie pracy dostał odłamkiem od wybijaka w brzuch, rana mocno krwawiła, został przewieziony do szpitala, okazało się że ma 2 opiłki w jamie brzusznej-przeprowadzono 2 godzinny zabieg chirurgiczny, załozono 3 szwy. po tym zdarzeniu chłopak dostał 3-tyg zwolniene lekarskie, nadal czuje ból w brzuchu. jednakże lekarz orzecznik nie stwierdził uszczerbku na zdrowiu, jak to możliwe? czy sam zabieg chirurgiczny i szwy nie sa wystarczajacym dowodem na to ze ciało zostało uszkodzone? prosze o jkąs radę, wiem że przysługuje nam odwołanie od tej decyzji? czy był ona słuszna? lekarz na koniec stwierdził, że "przecież ręki mu nie urwało":mad:

Proszę się od tej decyzji odwołać. Nie jesteśmy forum lekarskim żeby stwierdzić, czy lekarz popełnił błąd.

Na decyzji jest wskazane do kogo się odwołać i w jakim terminie. Macie 14 dni. Osobiście proponuję to zrobić. ZUS ma taką zasadę, że zaniża próg bo liczy, że ktoś sobie odpuści i nie będzie dochodził dalszych roszczeń.

Ostatnio ja miałem taki przypadek - wypadek w pracy, dosyć sporo uszkodzenia a ZUS przyznał mi 5%.. a powinienem dostać co najmniej 20%. Odwołałem się i już na drugiej sprawie kolejny lekarz zwiększył mi procent, za 3 tygodnie będę wiedział o ile. Moja rada:

Nie odpuszczać, niech Twój chłopak zakwestionuje tą decyzję, a jeśli to nic nie pomoże niech idzie do sądu pracy... chyba, że nie chcecie sobie tym głowy zawracać bo wiadomo, trochę czasu na to trzeba i cierpliwości.:)

Powodzenia życzę.

Powrót