Odwolanie od renty

• Autor wątku Autor wątku skoczek1155
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

skoczek1155

Użytkownik
Odpowiedzi
38
Witam mam chorego ojca na raka na komisji zus przyznano mu ze jest całkowicie nie zdolny do pracy po 14 diach od komisji przyszło pismo ze nie dostanie zadnej renty w pismie napisali ze brakuje mu oplacanych skladek przed zachorowaniem ojciec jest teraz bez grosza i chce sie odwołac jak napisac takie pismo i na co sie powolac bardzo prosze o pomoc

Napisz troszkę konkretniej co napisali w decyzji, dlaczego jest odmowna decyzja!

do nabycia uprtawnie bylo powstanie nie zdolnosci do pracy na dzien 05,01,2005 tj oklres w ktorym udokumentował pan wymagany do przyznania renty okres ubezpieczenia tj.5 lat.zgodnie z orzeczeniem lekarza orzecznika zus 22,04,2010 jest pan całkowicie nie zdolny do pracy od dnia 14,09,2009.w dziesiecioleciu poprzedzajacym powstanie niezdolnosci do pracy od 15,09,1999 do 14,09,2009 udokumentowal pan 02 lata 03 miesiace 09 dni okresow ubezpieczen. w zwiazku z powyzszym brak podstaw prawnych do przyznania renty

Czyli tata w ostatnim 10leciu przed złozeniem wniosku o rente ma udokumentowane tylko 2 lata, 3mce i 9 dni a ile lat pracy udokumentowanej/okresy składkowe i nieskładkowe/ ma w ogóle, w całym swoim zyciu ?

okolo 30 lat bede wlasnie wieczoprem sprawdzal dokladnie

co oznacza nie skladkowych?

nieskładkowe - są nimi m.in. okresy: pobierania zasiłków z ubezpieczenia społecznego (chorobowego i opiekuńczego), świadczenia rehabilitacyjnego, okresu nauki w szkole wyższej, niewykonywania pracy na skutek represji politycznych, pobierania wynagrodzenia za czas niezdolności do pracy, pobierania zasiłku przedemerytalnego i świadczenia przedemerytalnego. Szczegółowo wymienione są w art. 7 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Dokumentowane są m.in. przez: zaświadczenia pracodawcy, decyzje ZUS, dyplomy ukończenia szkoły wyższej, zaświadczenia wystawione przez szkoły wyższe, zaświadczenia i decyzje Urzędu Pracy, dokumenty wydawane przez inne podmioty oraz zeznania świadków.

Czy tata już odwoływał sie od tej decyzji do komisji lekarskiej?

Ale po co ma się odwoływać od komisji lekarskiej, skoro akurat to było pozytywne - orzeczono całkowitą niezdolność.

Jeśli już jakieś odwołanie, to tylko od decyzji ZUS,komisja lekarska nic tu już ma do tego. Jeśli faktycznie tych lat brakuje, to raczej nie ma za bardzo szansy.
Ale to orzeczenie komisji jest równoznaczne ze starym 2. stopniem niepełnosprawności i jako niepełnosprawny może liczyć na pomoc MOPS-u, np. na zasiłek stały, ale są pewne ograniczenia:
Zasiłek stały z pomocy społecznej

Ponieważ taka jest kolej rzeczy, taka procedura ale oczywiście, może bezposrednio odwołac sie do sądu gdyz w tym przypadku nie zgadza się z decyzją ZUS w kwestii odmowy renty a nie ma zastrzeżeń do oceny stopnia zdolności do pracy! Mając całkowitą niezdolność do pracy i posiadając udokumentowane 25 lat pracy/łacznie okresy skladkowe i nieskładkowe/ ma możliwość rente dostać, musi w odwołaniu do sądu powołać sie na pewne przepisy wynikające z wyroku SN, to bedzie wymagało czasu ale moze zakończyc się powodzeniem!Orzeczenie o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności traktowane jest jako całkowita niezdolność do pracy, ale niekoniecznie!Mozna mieć umiarkowany stopień niepełnosprawności a częsciową niezdolność do pracy!

nie wiem tylko jak mam napisac takie odwolanie nigdy nie pisalem takich pism
i na co sie powolywac

Pisząc odwołanie powołujesz sie na wyrok Sadu Najwyzszego z dnia 23.03.2006r. Sygn.akt I UZp/o5/5- na podstawie tego wyroku tata ma prawo do renty, mimo braku tych 5ciu lat skladkowych i nieskładkowych w ostatnim 10leciu przed złozeniem wniosku o rente! Powołaj sie na te przepisy, to powinno wystarczyc!ale warunek - musi mieć minimum 25 lat udokumentowanego stazu pracy/łącznie z latami skladkowymi i nieskładkowymi/pierwszy o całkowitej niezdolności do pracy juz spełnił !

Tylko pamiętaj i się nie pomyl, tak odwołanie do sądu, ale nie PRZECIW KOMISJI LEKARSKIEJ ani PRZECIW ORZECZENIU KOMISJI LEKARSKIEJ, a tylko i wyłącznie PRZECIW DECYZJI ZUS-U.
Powołując się właśnie na to, co już pisze wyżej Jodełka.
Bo te pojęcia były pomylone, a ważne przeciw komu i czemu się sprzeciwiasz.

czy tak napisane pismo moze byc

ODWOŁANIE OD DECYZJI NIE PZYZNANIA RENTY

od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych z dnia 12.05.2010 nr decyzji ...........

Zaskarżam w całości powyższą decyzje i wnoszę o :

Zmianę zaskarżonej decyzji i przyznanie stałej renty z tytułu całkowitej niezdolności do pracy.

Uzasadnienie
Powołuje się na wyrok Sadu Najwyższego z dnia 23.03.2006r. Sygn.akt I UZp/o5/5.
Gdyż mam 57 lat życia i przepracowane składkowe 27 lat,10 miesiecy,25dni i
nie składkowe 11 miesięcy,22 dni.Co uprawnia mnie do otrzymania renty z tytułu
całkowitej niezdolności do pracy .Zwracam się z prośbą o wysłanie mi orzeczenia sądu
na podany poniżej adres

Za rozpatrzenie mojej prośby bardzo dziękuje.

Ostatnia edycja:
Powrót