Odwołanie od zwrotu bonu na zasiedlenie

• Autor wątku Autor wątku Dilven
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Już nie będę odnosił się do całego postu bo poprostu oboje się nie rozumiemy i możemy wymianiac tak wiadomości cały czas.

Kosssz napisał:
Ale jeśli się Pan zdecyduje, to proszę pamiętać, że świadczenie usługi w oparciu o umowę zlecenie nie jest "zatrudnieniem", ale "inną pracą zarobkową". Nie rozróżniając podstawowych terminów, ma Pan marne szanse przed sądem.

Jak już tak czepiamy się terminologii to może jednak tej która jest główna przyczyną tematu czyli zamiar/podjęcie działania

Dilven napisał:
Już nie będę odnosił się do całego postu bo poprostu oboje się nie rozumiemy i możemy wymianiac tak wiadomości cały czas.
Przepraszam, ale to Pan desperacko szuka potwierdzenia od użytkowników forum tego, co sobie sam Pan umyślił. Szkoda, że nie chce Pan przyjąć do wiadomości, że się najzwyczajniej myli.
Dilven napisał:
Jak już tak czepiamy się terminologii to może jednak tej która jest główna przyczyną tematu czyli zamiar/podjęcie działania
Zamiar to zamiar, podjęcie to podjęcie. Nie widzę problemu z rozróżnieniem tych dwóch terminów.
Jednakże biorąc pod uwagę Pana determinację w udowodnieniu winy innych w kwestii udzielonego bonu na zasiedlenie, chciałam zwrócić uwagę na właściwe używanie sformułowań jeśli sprawa trafi do sądu.

Ostatnia edycja:
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. ROZUMIEM
Bon na zasiedlenie - Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej
Wybierz urząd Przejdź do menuPrzejdź do zawartości Centrum pomocy AUstaw standardowy rozmiar czcionkiA+Ustaw średni rozmiar czcionkiA++Ustaw duży rozmiar czcionkiAAWłącz wersje standardowąAAWłącz wersje wysokiego kontrastu
Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej Bon na zasiedlenie -
Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej
Wyszukiwarka
Wpisz szukaną frazę
Wpisz szukaną frazę

Szukaj
Menu główne
Dla bezrobotnych i poszukujących pracy
Dla pracodawców i przedsiębiorców
Rynek pracy
Oferty pracy
Kalendarz targów, giełd i szkoleń
Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki SpołecznejDla bezrobotnych i poszukujących pracyFormy wsparciaBon na zasiedlenie
Bon na zasiedlenie
Pobierz informację jako PDF
Autor: Departament Rynku Pracy MRPiPS Data publikacji: 22.05.2014 Data modyfikacji: 09.04.2015
Co to jest bon na zasiedlenie dla bezrobotnego do 30 roku życia?
Jeśli jesteś osobą bezrobotną do 30 roku życia to możesz ubiegać się o bon na zasiedlenie, który stanowi gwarancję przyznania środków finansowych na pokrycie kosztów zamieszkania w związku z podjęciem zatrudnienia, innej pracy zarobkowej lub działalności gospodarczej poza miejscem dotychczasowego zamieszkania.
Jakie są warunki przyznania bezrobotnemu bonu na zasiedlenie?
Przyznanie wsparcia jest uzależnione od profilu pomocy, który zostanie ustalony w wyniku analizy Twojej sytuacji i Twoich szans na rynku pracy oraz indywidualnego planu działania ustalonego z Twoim doradcą w urzędzie.

Starosta może przyznać Ci bon na zasiedlenie w związku z podjęciem, poza miejscem dotychczasowego zamieszkania, zatrudnienia, innej pracy zarobkowej lub działalności gospodarczej, jeżeli:
za ich wykonywanie będziesz osiągał wynagrodzenie lub przychód w wysokości co najmniej minimalnego wynagrodzenia za pracę brutto miesięcznie oraz z tego tytułu podlegał ubezpieczeniom społecznym;
odległość od miejsca dotychczasowego zamieszkania do miejscowości, w której zamieszkasz w związku z podjęciem zatrudnienia, innej pracy zarobkowej lub działalności gospodarczej wynosi co najmniej 80 km lub czas dojazdu do tej miejscowości i powrotu do miejsca dotychczasowego zamieszkania przekracza łącznie co najmniej 3 godziny dziennie;
będziesz pozostawał w zatrudnieniu, innej pracy zarobkowej lub prowadził działalność przez okres co najmniej 6 miesięcy.
Bon na zasiedlenie zostanie przyznany w wysokości określonej w umowie, nie wyższej jednak niż 200% przeciętnego wynagrodzenia.
Jakie są obowiązki wynikające z otrzymanego bonu?
Jeśli otrzymasz bon na zasiedlenie, zobowiązany zostaniesz:
do 30 dni od dnia otrzymania bonu dostarczyć do powiatowego urzędu pracy dokument potwierdzający podjęcie zatrudnienia, innej pracy zarobkowej lub działalności gospodarczej i oświadczenie o spełnieniu warunku dotyczącego odległości od miejsca dotychczasowego zamieszkania do miejsca wykonywania pracy;
do 7 dni, odpowiednio od dnia utraty zatrudnienia, innej pracy zarobkowej lub zaprzestania wykonywania działalności gospodarczej i od dnia podjęcia nowego zatrudnienia, innej pracy zarobkowej lub działalności gospodarczej, przedstawić powiatowemu urzędowi pracy oświadczenie o utracie zatrudnienia, innej pracy zarobkowej lub zaprzestaniu wykonywania działalności gospodarczej i podjęciu nowego zatrudnienia, innej pracy zarobkowej lub działalności gospodarczej oraz oświadczenie o spełnieniu warunku dotyczącego odległości od miejsca dotychczasowego zamieszkania do miejsca wykonywania pracy;
do 8 miesięcy od dnia otrzymania bonu udokumentować pozostawanie w zatrudnieniu, posiadanie innej pracy zarobkowej lub prowadzenie działalności gospodarczej przez okres 6 miesięcy.
W przypadku niewywiązania się z powyższych obowiązków będziesz zobowiązany do określonej w przepisach prawa zaworu kwoty bonu w terminie 30 dni od dnia doręczenia wezwania starosty.
Podstawa prawna
ustawa z dnia 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (Dz. U. z 2017 r. poz. 1065, z późn. zm.) - art. 66n.
Wyszukiwarka urzędów
Wpisz nazwę urzędu lub jego adres w pole wyszukiwania

Szukaj
Dla bezrobotnych i poszukujących pracy
Rejestracja w urzędzie (Internet)
ABC bezrobotnego i poszukującego pracy
Poszukiwanie pracy i rekrutacja
Pośrednictwo pracy
Poradnictwo zawodowe
Formy wsparcia
Prace interwencyjne
Roboty publiczne
Prace społecznie użyteczne
Zwrot kosztów przejazdu i zakwaterowania
Refundacja kosztów opieki nad dzieckiem do lat 7 lub osobą zależną
Bon zatrudnieniowy
Bon na zasiedlenie
Dofinansowanie podjęcia działalności gospodarczej
Pożyczka na podjęcie działalności gospodarczej
Dofinansowanie podjęcia działalności na zasadach określonych dla spółdzielni socjalnych
Podnoszenie kwalifikacji
Świadczenia pieniężne
Dla niepełnosprawnych
Dla cudzoziemców
Praca za granicą
Inne informacje
Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej
EURES sieć europejskich ofert pracy
Europejskie Publiczne Służby Zatrudnienia
Gwarancje dla młodzieży
Eurodoradztwo Polska
Kwalifikacje
Rejestr Instytucji Szkoleniowych
Krajowy Rejestr Agencji Zatrudnienia
Rejestr podmiotów akredytowanych do EURES
Klasyfikacja zawodów i specjalności
Zielona Linia
Partnerzy
Kapitał Ludzki Centrum Rozwoju Zasobów Ludzkich Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej Europejski Fundusz Społeczny
Wortal Publicznych Służb Zatrudnienia współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego

Stopka
Mapa strony
Dla bezrobotnych i poszukujących pracyDla bezrobotnych i poszukujących pracy
Rejestracja w urzędzie (Internet)
ABC bezrobotnego i poszukującego pracy
Poszukiwanie pracy i rekrutacja
Pośrednictwo pracy
Poradnictwo zawodowe
Formy wsparcia
Podnoszenie kwalifikacji
Świadczenia pieniężne
Dla niepełnosprawnych
Dla cudzoziemców
Praca za granicą
Inne informacje
Dla pracodawców i przedsiębiorcówDla pracodawców i przedsiębiorców
Pomoc w poszukiwaniu kandydatów do pracy
Podnoszenie kompetencji i kwalifikacji pracowników i kandydatów do pracy
Wsparcie tworzenia miejsc pracy
Obowiązki pracodawcy
Zatrudnianie niepełnosprawnych
Zatrudnianie cudzoziemców
Pożyczka na utworzenie stanowiska pracy dla bezrobotnego, w tym bezrobotnego skierowanego przez powiatowy urząd pracy
Rynek pracyRynek pracy
Akty prawne
Statystyki i analizy
Stawki, kwoty, wskaźniki
Strategie i dokumenty programowe
Publikacje
Rejestry i bazy
Programy aktywizacyjne i projekty
Instytucje rynku pracy
Fundusze
Oferty pracyOferty pracy
Kalendarz targów, giełd i szkoleńKalendarz targów, giełd i szkoleń
Na skróty
Mapa witryny FAQ Dla integratorów O Wortalu PSZ Administracja Intranet PSZ Ochrona danych osobowych Polityka plików cookies
Centrum pomocy
Ilość odsłon: 276 737 593

Przejdź na górę

AniaPawia
Kobieta.gif
??? Pani post niczego nie wnosi...

do 30 dni od dnia otrzymania bonu dostarczyć do powiatowego urzędu pracy dokument potwierdzający podjęcie zatrudnienia, innej pracy zarobkowej lub działalności gospodarczej i oświadczenie o spełnieniu warunku dotyczącego odległości od miejsca dotychczasowego zamieszkania do miejsca wykonywania pracy;

Skoro Pani twierdzi że w moim przypadku mowa tylko o zamiarze podjęcia pracy to może Pani to jakoś uargumentowac podając jakiś przepis lub definicje?

Że swojej strony próbuje tylko zaznaczyć że przepis jest niejasny. Wystarczyłoby w nim napisać o stosunku pracy i odrazu przepis staje się oczywisty.

Art. 26. Stosunek pracy nawiązuje się w terminie określonym w umowie jako dzień rozpoczęcia pracy, a jeżeli terminu tego nie określono - w dniu zawarcia umowy.

Ja rozumiem swój błąd i cały czas pisze o tym że mogę nie mieć racji (coraz bardziej tak myślę), jednak chciałem otrzymać fachowa poradę.

Ostatnia edycja:
Dilven napisał:
Że swojej strony próbuje tylko zaznaczyć że przepis jest niejasny.
Przepis jest jasny.
Dilven napisał:
Wystarczyłoby w nim napisać o stosunku pracy i odrazu przepis oczywisty.
Zawsze ma Pan prawo zgłosić swoje spostrzeżenia ustawodawcy. Ale nikt zapisu pod Pan interpretację wstecz nie zmieni.

Dilven napisał:
Art. 26. Stosunek pracy nawiązuje się w terminie określonym w umowie jako dzień rozpoczęcia pracy, a jeżeli terminu tego nie określono - w dniu zawarcia umowy.
Czyli nadal Pan nie rozumie, że umowa zlecenie nie jest stosunkiem pracy....

Dilven napisał:
Ja rozumiem swój błąd i cały czas pisze o tym że mogę nie mieć racji (coraz bardziej tak myślę), jednak chciałem otrzymać fachowa poradę.
Nie sądzę. Oczekuje Pan, abyśmy potwierdzili, że nie będzie trzeba zwracać środków i w tym celu tworzy Pan własne interpretacje przepisów prawa.

Skoro nie przyjmuje Pan stanowiska, które próbuję Panu od dobrych kilku postów wytłumaczyć, to chyba jedynie sąd może to zrobić. Tylko, że koszty mogą być bolesne.

Ostatnia edycja:
jak się podpisze umowę o pracę 1 lipca, a podejmie ją 7 lipca, to 4 lipca ma się zamiar podjęcia pracy

ps. u mnie w up kobieta mówila, że dużo ludzi tak wydutkali. Podobnie jak tutaj.

A koszty procesu wyjdą koło 2,500 zł

Kosssz napisał:
Przepis jest jasny.
Zawsze ma Pan prawo zgłosić swoje spostrzeżenia ustawodawcy. Ale nikt zapisu pod Pan interpretację wstecz nie zmieni.

Czy ja o to proszę ? Wiem ze prawo nie działa wstecz.

Kosssz napisał:
Czyli nadal Pan nie rozumie, że umowa zlecenie nie jest stosunkiem pracy....

Kosssz napisał:
Nie sądzę. Oczekuje Pan, abyśmy potwierdzili, że nie będzie trzeba zwracać środków i w tym celu tworzy Pan własne interpretacje przepisów prawa.

Jeszcze raz. Nie odnoszę tego do swojej sytuacji tylko pokazuje, że mógłby być taki zapis i byłoby wszystko jasne jeśli chodzi o sytuacje z umową o pracę. Próbuje mi Pani wytykać co chwile błędy ale cały czas bez odnoszenia się do głównego problemu.

Kosssz napisał:
Skoro nie przyjmuje Pan stanowiska, które próbuję Panu wytłumaczyć, to chyba jedynie sąd to zrobi. Tylko, że koszty mogą być bolesne.

Nie chcę żadnych sądów tylko pokazania mi przepisem/definicja ze nie mam racji. Prosiłem Panią o to i Pani nawet się do tego nie odniosła tylko zaczęła mnie atakować.

AniaPawia i jaka była decyzja urzędu ?

U mnie w urzędzie mówiono mi, że starają się to rozłożyć na cały rok i dodatkowo kwota to 5 tyś czyli mniejsza niż w większości urzędów więc nie sądzę ze to było umyślne.

Dilven napisał:
Jeszcze raz. Nie odnoszę tego do swojej sytuacji tylko pokazuje, że mógłby być taki zapis i byłoby wszystko jasne jeśli chodzi o sytuacje z umową o pracę. Próbuje mi Pani wytykać co chwile błędy ale cały czas bez odnoszenia się do głównego problemu.
Mógłby, ale nie jest. Na forum doradzamy jak stosować aktualne przepisy, a na dzień dzisiejszy przepis jest taki, a nie inny.

Wytykam Panu błędy nie złośliwie. Umowa zlecenie nie jest zatrudnieniem, a inną pracą zarobkową. Skoro chce Pan dyskutować odnośnie zasadności zwrotu bonu na zasiedlenie, to warto poznać podstawową terminologię w zakresie prawa pracy i prawa cywilnego. Jeśli chce Pan pouczać PUP, który statutowo działa na podstawie przepisów o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, prawa pracy i prawa cywilnego w zakresie podjęcia pracy, to warto rozróżniać "zatrudnienie" od "innej pracy zarobkowej".
Dilven napisał:
Nie chcę żadnych sądów tylko pokazania mi przepisem/definicja ze nie mam racji. Prosiłem Panią o to i Pani nawet się do tego nie odniosła tylko zaczęła mnie atakować.
Stanowisko PUP już Pan zna. I to jest organ, który jest dla Pan wiążący. Skoro się Pan z nim nie zgadza albo oczekuje Pan na dalsze interpretacje, to trzeba udać się do sądu. Innej drogi nie ma! A jeśli nie chce Pan iść do sądu, to trzeba postąpić wg. wytycznych organu, który udzielił Panu środków. Użytkownicy forum nie zmienią decyzji.
Przepraszam, jeśli odebrał Pan mój post jako atak, ale definicja z wikipedii czy innej encyklopedii/portalu nic nie wnosi w sprawie. To PUP jest organem, który orzeka w sprawie w oparciu o przepisy prawa... zawsze może Pan pisemnie poprosić PUP o szczegółowe wyjaśnienia. Albo opłacić swojego prawnika, który odpłatnie przygotuje interpretację wg. Pana oczekiwań.... niekoniecznie prawidłowo.
Prawo, to jednak nie jest matematyka-nie wszystko jest zdefiniowane wprost. Jeden przepis prawa może wynikać z drugiego...

Podsumowując, nie wolno wprowadzać interpretacji wg. własnych potrzeb. Ostatecznie spory pomiędzy stronami rozstrzyga sąd. Jeśli się Pan zdecyduje walczyć i skierować sprawę do sądu, to trzeba złożyć pozew. Jeśli nie, to w terminie 30 dni od otrzymania wezwania należy pieniądze spłacić.

Ostatnia edycja:
czyli zwraca się koło 500 zł miesiecznie?

Źle to wyjaśniłem. Zamiast dawać po 7-8tys na osobę dają po 5tys żeby więcej osób dostało bon.

Do mnie dzwonili bo wniosek na 6 dałam, a bym wzięła 8. Nie mieli komu kasy dać

Powrót