Odwołanie pełnomocnictwa po zmarłej osobie

• Autor wątku Autor wątku adam00
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adam00

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, mam następujący problem:
Za życia mama udzieliła pełnomocnictwa swojemu nadal żyjącemu bratu do zarządzania swoją cześcią nieruchomości odziedziczonej po swoich rodzicach.
Czy ja, jako syn mam prawo do odwołania tego pełnomocnictwa?(Mama nie żyje ponad 2 lata)
Prosze o rade co moge zrobic, i czy mam jakieś prawo do owej nieruchomości?

Czy w treści pełnomocnictwa zastrzeżono, iż umocowanie nie wygasa ze śmiercią mocodawcy ?

Pełnomocnictwo wygasło ze śmiercią mamy (chyba że ze szczególnych powodów było w nim zastrzeżone odmiennie, ale wątpię). Co do prawa do nieruchomości - kto jest spadkobiercą mamy?

1.Nie było takiego zastrzeżenia.
2.Jedynym spadkobiercą jestem ja, bo tata również nie żyje.
Czyli nie będzie z tym większych problemów?
Rozumiem ,że pełnomocnictwo jest unieważnione i mam prawo do tej nieruchomości?

Czy jeżeli ojciec zmarł dwa lata (po mamie) to jak bedzie wygladał podział majatku?
Czy dzieci z jego pierwszewgo małżeństwa nie przysposobione przez moja mame mają tez maja prawo do tej nieruchomosci?

Ostatnia edycja:
A pisałeś, że jesteś jedynym spadkobiercą.
Dzieci z 1-go małżeństwa mają takie same prawa jak Ty.:o

A po mamie nie było postępowania - tak ?

Sprawa jest dość zawiła, ściślej wygląda tak:
Nieruchomość jest ze strony rodziców mamy a ja jestem jej jedynym synem.Ale zmarły ojciec miał dwójke dzieci w poprzednim małżeństwie(zanim poślubił moją mame), jednak tamte dzieci nie wychowywały się ze mną i nie utrzymywaliśmy żadnych kontaktów.Czy w tym wypadku oni również mają prawo do tej nieruchomości? Nie brałem ich pod uwage jako spadkobierców bo nie byli dziećmi przysposobionymi przez moją mame, ale teraz mam pewne wątpliwości.
Z góry dzięki za odpowiedź.

adam00 napisał:
.Czy w tym wypadku oni również mają prawo do tej nieruchomości?
Powtórzę : dzieci z 1-go małżeństwa mają takie same prawa jak Ty.:-o

Powrót