Odwołąnie pełnomocnika???

• Autor wątku Autor wątku szary obywatel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szary obywatel

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie. Mam pytanie od razu do Was użytkowników forum o to, czy mogę odwołać pełnomocnictwo swojemu mecenasowi (mam nadany status pokrzywdzonego) wziąłem adwokata, który w/g mojej opinii bardzo mało interesuję się sprawą i czekał do ostatniego dnia na złożenia zażalenia na postanowienie prokuratury w sprawie umożenia postępowania (ale chyba złożył) i kolejne pytanie z tym związane czy mogę powołać od razu innego adwokata, oraz co już z tą samą sprawą związane, ile jest czasu na złożenie zażalenia (wiem, że jest 7 dni) ale od daty doręczenia, czy może w czasie kiedy zaglądałem do akt sprawy i prosiłem o ksero, opinia o umożeniu już była w aktach. Chodzi mi teraz o czas na złożenie zażalenia, od kiedy będzie liczony. I kolejna sprawa czy w takiej sytuacji zostanie sprawa przekazana innemu prokuratorowi??
Troszeczkę zagmatwałem, ale sedno zostało. Prosliłbym bardzo o odpowiedź gdyż jestem w tych sprawach laikiem.
Dziękuję serdecznie

Może pan odwołać w każdym czasie. Jeżeli nie zwolni go pan jednocześnie z obowiązku reprezentowania pana ze skutkiem natychmiastowym to będzie on jeszcze musiał przez 14 dni pana reprezentować.
W każdej chwili można powołać nowego pełnomocnika, można mieć nawet kilku jednocześnie.
Terminy liczy się od daty doręczenia.
Zmiana pełnomocnika ani złożenie zażalenia nie wpływa na prokuratora prowadzącego.

A czy jeżeli ze strony prokuratury są pewne uchybienia w postępowaniu o wszęciu i zakończeniu śledztwa (nie wszystkie aspekty zostały sprawdzone, poszlaki i wogóle) można wnioskować o zmianę prokuratora prowadzącego sprawę?

O tym, kiedy prokurator moze zostać wyłączony ze sprawy, mówią art. 40, 41 i 47 kpk.

Powrót