odwołanie się od wyroku, jakie szanse?

• Autor wątku Autor wątku magdalena123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magdalena123

Użytkownik
Odpowiedzi
159
Mam pytanie odnośnie odwołania od wyroku sądu. Otóż mój narzeczony ma zostać przewieziony do ZK, wczoraj został aresztowany, właściwie nie wiele wiem o sprawie, podejrzewam że dotyczy oszustwa na allegro. Był w przeszłości karany, były to oszustwa na allegro, niespłacenie należności, rok temu otrzymał wyrok 1,5 roku w zawieszaniu na 5 lat za czyn z art. 297 § 1kk x 2, art. 284 § 2 kk x 2. Aresztujący policjant podał mi sygnaturę akt łamaną na 06, więc, czy możliwym jest by sprawa 2006 roku odwiesiła wyrok z 2007? Zamierzał odwoływać się od wyroku, nie wiem czy jest to możliwe, bo jeszcze nie kontaktowałam się z adwokatem. Jest to wyrok prawomocny pozbawienia wolności, nie wiem nawet na jaki okres, bo nie chcą udzielić mi informacji.
Czy jeżeli mój narzeczony b?d? ja zobowiążemy się do spłaty długów, nawet od razu, istnieje możliwość zmiany wyroku i zwolniania? Jesli tak to jak postąpić w tej sytuacji, wynająć adwokata, spłacić długi i odwoływać się? Czy najpierw poczekać na wyrok sądu a potem spłacić, jesli sąd tak orzeknie? Nie wiem nawet czy jest taka sznsa, by uniknąć ZK? Przecież tu chodzi przede wszystkim o zadłużenie, więc jeśli wykaże się chęć poprawy i spłaci dług, jest szansa?
Jak długo skazany może przebywać w AŚ zanim zostanie przewieziony do ZK? Czy moze wykonać telefon z ZK od razu gdy zostanie tam przewieziony czy trzeba na to czekać?

Dodam, że był aresztowany i ma zostać przewieziony do ZK, najwidoczniej nie stawiał się na wezwania. czy to coć zmiania?

od wyroku można się odwołać w określonym terminie czyli np apelacje od wyroku można składać do 14 dni po ogłoszeniu wyroku a zażalenie na zarządzenie wykonania kary chyba 7 dni- w każdym razie czas na to już chyba minął jeśli jest to zarządzenie wyk kary...spłata długów nic nie da, bo zarządzono wykonanie kary- o tyle to będzie plus,że spłacić przy warunkowym zwolnieniu.

Skazany może nawet odbywać wyrok w areszcie tam też przebywają skazani, a jeśli pojedzie w transport to może ok 2 tyg

co do reszty pytań proszę poszukać w dziale więziennictwo- znajdzie tam pani odp na zadane pytania

Powrót