Odwołanie się od wyroku sądu grodzkiego/przywłaszczenie mienia znalezionego

• Autor wątku Autor wątku byczys
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

byczys

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
29 grudnia ubiegłego roku odbyła się sprawa, na której moje stawiennictwo było nieobowiązkowe. Byłem w tym czasie za granicą. Dziś dostałem pocztą wyrok: rok w zawieszeniu na dwa lata, 80 stawek dziennych grzywny,po 20 zł, oraz "na rzecz Skarbu Państwa koszty sądowe obejmujące wydatki w kwocie 130zł, oraz opłatę w kwocie 500zł". Te 500zł to także koszty sadowe? Bo tego nie rozumiem.
Gdy poddawałem się oskarżeniu, zarabiałem ok.2000zł netto. Z końcem roku straciłem pracę i chciałbym się odwołać. Czy to wystarczający powód? Czy są jakieś szanse choćby zmniejszenia grzywny? Ile mam czasu na złożenie wniosku? Liczy się data ogłoszenia wyroku(29grudnia), czy data kiedy odebrałem przesyłkę? Z góry dziękuję i pozdrawiam :)

Podejrzewam że wczoraj minął Ci termin do złożenia wniosku o uzasadnienie wyroku na piśmie co oznaczałoby że wyrok jest już prawomocny (jeśli był to wyrok wydany w trybie art. 335 k.p.k. to termin do złożenia wniosku biegł od daty ogłoszenia wyroku).

Te 500 zł to część tzw. należności sądowych, w skład których wchodzą też koszty sądowe.

Zmiana sytuacji materialnej może być argumentem istotnym dla wymiaru grzywny, aczkolwiek nie jest to jedyna okoliczość którą bierze się pod uwagę przy wymierzaniu grzywny.

Dziękuję za odpowiedź. Czyli nie mam już żadnej możliwości odwołania się, jeśli termin upłynął?

Kadi - czy jesteś pewien w świetle art. 100 kpk? ;)

> Te 500zł to także koszty sadowe? Bo tego nie rozumiem.

To zapłata za to, ze w swojej wspaniałomyslności sąd ciebie skazał. ;)
Zob. ustawa z dnia 23 czerwca 1973 r. o opłatach w sprawach karnych.

>Czy to wystarczający powód? Czy są jakieś szanse choćby zmniejszenia grzywny?

Nie. Minimalne.
Za to mogą ci zwiększyć wtedy karę - art. 434 par. 3 kpk.

MMPM napisał:
Kadi - czy jesteś pewien w świetle art. 100 kpk? ;)

Jestem pewien.
W świetle art. 100 k.p.k. wyrok z posiedzenia doręcza się m.in. oskarżonemu, co jednak nie zmienia tego, że na złożenie wniosku o uzasadnienie wyroku w celu złożenia apelacji, strona ma 7 dni od ogłoszenia wyroku, bo tak wyraźnie stanowi art. 422 § 1 k.p.k.

Osobiście uważam że art. 422 k.p.k. powinien zostać znowelizowany, w sposób pozwalający przy wyroku z posiedzenia liczyć termin z art. 422 k.p.k. od doręczenia (gdy strona nie była obecna przy ogłoszeniu wyroku).
Póki co jednak, jest tak, że termin biegnie od ogłoszenia wyroku.

Powrót