Odwołanie urzędnika ze stanowiska

• Autor wątku Autor wątku barteks2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

barteks2

Stały bywalec
Odpowiedzi
802
Witam!

Czy jest możliwość złożenia wniosku do przełożonego o odwołanie ze stanowiska urzędnika? Chodzi o kierownika administracji zespolonej, mam dowody na piśmie, które potwierdzają, że osoba ta nie wypełnia swoich obowiązków służbowych i wielokrotnie łamie przepisy kilku ustaw. Czy taki wniosek będzie rozpatrzony?

Rozpatrza, ale czy podejma decyzje?

Kto powoluje takiego urzednika? Wojewoda czy Minister i na czyi wniosek. Inspektora pnb powoluje starosta na wniosek winb.

Najprościej jest złożyć skargę na pracę urzędnika na piśmie oraz równolegle wytoczyć proces cywilny - wyrok skazujący przesłać do przełożonego - skazany prawomocnym wyrokiem nie może pełnić funkcji publicznej ...

Jak słyszę o kolejnym pozwie, to już mi się tego odechciewa. Składałem już skargę do WSA, sprawa trwała 4 miesiące i została oddalona (jeszcze nie wiem z jakiego powodu). Straciłem tylko czas i pieniądze, a urzędnik ma się dobrze. Procec cywilny to kolejne miesiące oczekiwania na wyrok, który też nie wiadomo jaki będzie. A wszystko to dlatego, że przełożony sam nie reaguje na to, co wyprawia podwładny pracownik, który już dawno nie powienien zajmować swojego stanowiska...

Bo u nas tak niestety jest, że urzędnicy się kolegują i piją razem wódkę, to przecież wiadomo, że nawet gdyby złapali kogoś na przestępstwie, to przełożony i tak powie, że on nie widzi nic złego, a pracownik został co najwyżej pouczony.... Chora mentalność i chore przepisy, które dają zbyt dużą swobodę i bezkarność urzędnikom.

Złóż oficjalne pismo do jego zwierzchnika. Jak to nie pomoże - do zwierzchnika zwierzchnika. Nikt nie jest bezkarny i jeśli masz dowody na nieuczciwość urzędnika to na pewno, w razie ich zasadności, poniesie on konsekwencje.

barteks2 napisał:
mam dowody na piśmie, które potwierdzają, że osoba ta nie wypełnia swoich obowiązków służbowych i wielokrotnie łamie przepisy kilku ustaw.
a co to są za dowody?

skad pan wie jakie są jego obowiązki służbowe - zapoznawał się pan z jego aktami personalnymi i zakresem obowiązków ? na czym polega łamanie tych kilku ustaw - proszę wskazać co to są za ustawy,które artykułu (paragrafy )zostaly przez niego naruszone i w jaki sposób....

Czuję się jak na przesłuchaniu Panie Markiz32. Wiem jakie są jego obowiązki, ponieważ znam treść ustawy, która obowiązuje tego urzędnika. Chodzi konkretnie o Prawo budowlane, jak również Kodeks postępowania administracyjnego.

Dowody to dokumenty organu nadzoru oraz moja korespondecja z w/w urzędnikiem.

Art. 7, art. 8, art. 10 par. 1, art. 28, art. 35 par. 3, art. 36 par. 1, art. 75 par. 1, art. 77 par. 1 Kpa

Art. 71a ust. 4, art. 81 ust. 1 pkt 1 i 2, art 93 pkt 9b Prawa budowlanego

Ostatnia edycja:
Tagtsher napisał:
Złóż oficjalne pismo do jego zwierzchnika. Jak to nie pomoże - do zwierzchnika zwierzchnika. Nikt nie jest bezkarny i jeśli masz dowody na nieuczciwość urzędnika to na pewno, w razie ich zasadności, poniesie on konsekwencje.
Masz rację. Chcę złożyć takie pismo w formie wniosku, tylko szukam odpowiedniego przepisu, bo nie chcę być w sytuacji, w której ten zwierzchnik odrzuci mój wniosek z powodu braku podstawy prawnej.

Możesz złożyć skarge do przełozonego - art 227 kpa

Dramat obywateli???

Markiz32 napisał:
a co to są za dowody?

skad pan wie jakie są jego obowiązki służbowe - zapoznawał się pan z jego aktami personalnymi i zakresem obowiązków ? na czym polega łamanie tych kilku ustaw - proszę wskazać co to są za ustawy,które artykułu (paragrafy )zostaly przez niego naruszone i w jaki sposób....

Stary, wielu inzynierow budownictwa z uprawnieniami budowlanymi w zakresie wykonawstwa i projektowania zna dobrze obowiazki sluzbowe inspektora nadzoru budowlanego. Wie kiedy jest lamany Kpa i Ustawa Prawo Budowlane. Tego typu pytania jakie zadajesz to liczenie na nieswiadomosc obywatela. Swiadomosc obywatelska juz wyprzedza swiadomosc wladz i tu jest dramat.

barteks2 napisał:
Czy jest możliwość złożenia wniosku do przełożonego o odwołanie ze stanowiska urzędnika?
Nie wniosek o odwołanie ze stanowiska, bo takowy może złożyć organ kontrolny, lecz skargę na zaniechanie lub niewłaściwe wykonywanie zadań przez właściwe organy lub ich pracowników.
...wielu inzynierow budownictwa z uprawnieniami budowlanymi w zakresie wykonawstwa i projektowania zna dobrze...
Wielu inżynierów budownictwa nie zna nawet podstaw prawa, a nawet jeśli zna, to tylko teorię. Radzę więc posłuchać zdania praktyka :) Takim praktykiem i ekspertem jest Markiz32. :)

Janusz M. napisał:
Nie wniosek o odwołanie ze stanowiska, bo takowy może złożyć organ kontrolny, lecz skargę na zaniechanie lub niewłaściwe wykonywanie zadań przez właściwe organy lub ich pracowników.
Taką skargę już złożyłem i to nie jedną. Nawet zostały uznane za zasadne. Urzędnik został zobowiązany do podjęcia natychmiastowych działań. I na tym się skończyło, minęło kilka miesięcy, a urzędnik w tym czasie nie sporządził nawet jednego pisma w prowadzonym postępowaniu. No więc złożyłem kolejną skargę. Otrzymałem odpowiedź od organu wyższej instancji, że sprawa już była rozpatrywana i postępowanie skargowe zostało wyczerpane. A to, że urzędnik całkwicie zlekceważył zalecenia organu nadzoru, nie ma dla nich żadnego znaczenia.

Proszę złożyć skargę na opieszałość organów do ministerstwa.

Dziękuję Panie Januszu. Tu chodzi o organy budowlane, więc myślę, że napiszę jeszcze do GUNB.

wprowadzajacy ludzi w blad???? tak

Janusz M. napisał:

Wielu inżynierów budownictwa nie zna nawet podstaw prawa, a nawet jeśli zna, to tylko teorię. Radzę więc posłuchać zdania praktyka :) Takim praktykiem i ekspertem jest Markiz32. :)

Markiz32 ekspertem??Ha, ha a ja go dobieram jako wprowadzajacego ludzi w blad. Ponadto iznynierowie budownictwa z uprawnieniami budowlanymi znaja "podstawy prawa budowlanego" bo znajomosc takiego prawa daja im uprawnienia budowlane.

Hmm, ja tam bardziej uważam Markiza32 (choć przyszło mi się z nim pokłócić w przeszłości) niż panów inżynierów budownictwa.
Miałem z paroma do czynienia i czasami aż zęby bolą od tej ich znajomości "prawa budowlanego".

Świadomość obywatelska wyprzedza świadomość władz? No tu się uśmiałem po pachy. Ci wybitni inżynierowie, doskonale orientujący się w meandrach prawa budowlanego mistrzowie stołów kreślarskich jako kaprysy odbierają wymogi powszechnie obowiązującego prawa, a mianem głupiego określają urzędnika skrupulatnego i dokładnego w wypełnianiu swoich obowiązków. Dla owych wirtuozów architektury wytknięcie błędu stanowi największą zbrodnię, a zmuszenie do ich poprawienia równa się postradaniu zmysłów.

Bo u nas tak niestety jest, że urzędnicy się kolegują i piją razem wódkę, to przecież wiadomo, że nawet gdyby złapali kogoś na przestępstwie, to przełożony i tak powie, że on nie widzi nic złego, a pracownik został co najwyżej pouczony.... Chora mentalność i chore przepisy, które dają zbyt dużą swobodę i bezkarność urzędnikom.

No oczywiście w tym kraju, tylko urzędnicy piją wódkę, i to w pracy pewnie i z szefem i tak naprawdę to jedna wielka mafia i złodzieje i bandyty i po prostu ten temat chyba już trzeba zamknąć bo się robi niezbyt rzeczowy.

Merytorycznie zaś muszę:
Wskazane regulacje kpa to zasady postępowania, oraz trochę ogólnych przepisów - nic szczególnego, ich naruszenie znajdzie się w każdym postępowaniu administracyjnym w tym kraju.
Wskazane regulacje prawa budowlanego, to poza obowiązkami organu jeden przepis merytoryczny - nakazanie przywrócenia stanu poprzedniego, czego jak mniemam organ nie zrobił. Samodzielna zmiana sposobu użytkowania jest wykroczeniem, jak sam zauważyłeś, proszę zatem wszcząć postępowanie w trybie wykroczeń.

Mowa o Kodeksie wykroczeń? Który artykuł w takim razie, bo nie znalazłem tam nic o samowolach budowlanych...

Powrót