odwołanie - zajęcie komornicze PKT

• Autor wątku Autor wątku Evi1971
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Evi1971

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam,
Komornik zajął mi konto za rzekome długi wobec Polskich Książek Telefonicznych. Wczoraj zostało mi wręczone zawiadomienie o wszczęciu postępowania egzekucyjnego - panowie powiedzieli że mogę się odwołać do właściwego sądu w ciągu 7 dni. Komornicy zostawia pieniądze u nich w depozycie.

Nie podpisywałam żadnych umów z Książkami żadnych umów, nawet z nimi nie rozmawiałam! - podobno moja była pracownica, która była w tym czasie na urlopie macierzyńskim odebrała telefon i powiedziała że może będę zainteresowana i ... faktury zaczęły przychodzić... Pracownica będąca na urlopie macierzyńskim próbowała rozmawiać z PKT - wytłumaczyć ze formalnej zgody na reklamę ode mnie nie dostała i odwołać "zlecenie" - jak widać bezskutecznie

Pytanie brzmi:
Czy jest jakiś szablon/ wzór odwołania od decyzji sądu który podobno zapadł w trybie zaocznym bez mojego udziału?
Jakie formuły powinny znaleźć się na odwołaniu żeby miał moc prawną i nie został odrzucony ze względów formalnych
Ile trwa tryb takiego odwołania?

jeżeli sprawa jest już obecnie na etapie postępowania egzekucyjnego, to znaczy, że musiał zostać wydany nakaz zapłaty oraz klauzula wykonalności. Obecnie należy złożyć pozew o pozbawienie wykonalności tytułu wykonawczego wraz z wnioskiem o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu od nakazu zapłaty. Wskazać należy okolicznośc, że nie zostało doręczone orzeczenie w tej sprawie, jak również podnieść, iż nigdy nie została zawarta umowa między panią a pkt. Zasadnicze znaczenie ma również okoliczność, na jaki adres został wysłany nakaz zapł. i czy miała Pani możliwość odebranie tego orzeczenia spod tego adresu - w aktach sprawy w sądzie powinna być zwrotka pocztowa z odpowiednią adnotacją. nalezy wykazać, że nie przebywa pani pod tym adresem, nie odebrała pani orzeczenia a więc nie było możliwości obrony swoich praw.

Cypcyk napisał:
Obecnie należy złożyć pozew o pozbawienie wykonalności tytułu wykonawczego wraz z wnioskiem o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu
Czyżby. Uzasadnij to pomieszanie z poplątaniem
Właściwe odpowiedzi w wątkach o presco

czy przy złożeniu pozwu mogę napisać prośbę o zaniechanie opłat sądowych ? (wyczytałam że to 5 %) a z zajetym kontem mam problem ze wszelkimi opłatami

w wątku o presco jest wszystko, w tym jak pisać pisma i do kogo.

Powrót