odwołanie ZUS

• Autor wątku Autor wątku Andri2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Andri2

Użytkownik
Odpowiedzi
63
Czy o pozorności Umowy świadczy brak wykonywania pracy?

przykład: pracownik mający wieloletnie doświadczenie na stanowisku X, postanowił zmienić pracę i odejść do konkurencji (zarobki na okres próbny w nowym zakładzie takie same jak w poprzednim), przeszedł pozytywnie badania wstępne dnia 10/01/2020 Umowę podpisał dnia 13/01/2020 pracę miał rozpocząć dnia 14/01/2020, jednak pomiędzy dniem podpisania Umowy a dniem rozpoczęcia tj. dnia 14/01/2020 pracy złamał rękę (na lodowisku) i udał się na wielomiesięczne chorobowe, czy decyzja o wyłączeniu pracownika ze świadczeń ubezpieczenia społecznego jest prawidłowa?
czy ZUS może się wyłącznie opierać na braku wykonywania pracy? czy to temat bardziej złożony?
ZUS tylko wskazał w skrócie: praca nie była wykonywana wiec nie podlega Pan pod ubezpieczenie społeczne...

Ostatnia edycja:
No a nowy pracodawca musial na miejsce osoby ktora poszla na chorobowe zatrudnic kogos kolejnego czy nagle praca nie musiala byc juz wykonywana?

Na moje miejsce była zatrudniona inna osoba A nawet chyba więcej niż jedna, ogólnie mam problem z przejrzeniem akt sprawy (pracodawca ma siedzibę w innym miescie).

ZUS tylko wskazuje na brak wykonywania pracy to ich główny argument.
W uzasadnieniu brak informacji o tym aby na moje miejsce nikt nie został zatrudniony, czy aby pomiędzy stronami było jakieś powiązanie rodzinne etc...

Ostatnia edycja:
Powrót