Odwołanie

• Autor wątku Autor wątku SebastianW224190
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SebastianW224190

Użytkownik
Odpowiedzi
34
Wyrok Sądu zapadł 10 stycznia, zadzwoniłem by dowiedzieć się jaki jest wyrok i otrzymałem takową informacje.
Ojciec złożył wniosek o uzasadnienie wraz z wyrokiem więc prawdopodobnie będzie się odwoływać od wyroku.
Pytanie:Czy podczas rozprawy w sądzie okregowym w której będzie rozpatrywana kwestia odwoławcza, mogę wnieść wraz z pismem ojca, wzajemny wniosek o niezgodzenie się z wyrokiem?
Fakty:
Wysłałem wniosek o uzasadnienie wraz z wyrokiem z innego miasta wojewódzkiego i list doszedł do sądu zbyt szybko i sędzia uznała niezgodność procesowa i odrzuciła wniosek bo doszedł przed odczytanie wyroku
Wyroku ani klauzuli wykonalności nie otrzymalem w dalszym ciągu.
Otrzymałem dopiero w piątek sprostowanie oczywistej omyłkowo w którym poprawiono kolejność punktów (były dwa punkty II i dwa punkty III

Termin do złożenia przez Pana apelacji już upłynął. Teraz można Pan tylko czekać na posiedzenie sądu, może też Pan wystąpić o odpis wyroku, ale orzeczenie dalej jest nieprawomocne w punktach zaskarżonych przez ojca.
W jakim celu wysłał Pan wniosek do sądu przed orzeczeniem? Wystarczyło poczekać spokojnie na wyrok, nawet jeśli nie mógł być Pan osobiście na sali sądowej to należało zadzwonić i dowiedzieć się czy zapadł wyrok. Mniemam, że znał Pan datę ostatniego posiedzenia. Później jest tydzień na złożenie takiego wniosku (o uzasadnienie wyroku) i liczy się data wpłynięcia do urzędu pocztowego, ciężko uchybić temu terminowi nawet mieszkając w innym mieście.
Jeśli otrzymał Pan odpis apelacji to jedyne co może Pan zrobić to się do niej ustosunkować, pomijając personalna ocenę, skupiając się na przepisach i wykładni.

Powrót