Odziedziczone pół samochodu jak się zabezpieczyć w OC ?

• Autor wątku Autor wątku Soniak87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Soniak87

Stały bywalec
Odpowiedzi
523
Witam takie szybkie pytanie odziedziczyłem pół samochodu (dostęp do niego ma drugi współwłaściciel i on go użytkuje) z racji kończącego się ubezpieczenia OC muszę się dołożyć do składki i tu pojawia się pytanie czy mogę się jakoś zabezpieczyć na wypadek np kolizji ? Zastrzec, że samochód ma stać nie użytkowany ? Cokolwiek aby nie mieć problemów polisa będzie na nas dwóch.

Nie bardzo rozumiem przed czym się chcesz zabezpieczyć. Skoro samochód będzie miał OC to to jest właśnie zabezpieczenie przed konsekwencjami ewentualnego wypadku.
Nie wydaje mi się, żebyś mógł zastrzec, że samochód ma stać nieużytkowany. I czemu miałaby to służyć.

Zabezpieczyć przed skutkami np kolizji jeżeli drugi spadkobierca coś zrobi po pijaku to ja się będę tłumaczył i to mi w papierach będzie wyświetlana szkoda. Chciałbym aby samochód stał nie użytkowany do czasu aż nastąpi nadanie spadku podział spadku złomowanie lub jego sprzedaż. ( Teraz jesteśmy spadkobiercami gdyż minęło pół roku od śmierci właściciela i wiadomo ciągłość OC musi być)

Powrót