Odziedziczyłem spadek po ojcu i co teraz?

• Autor wątku Autor wątku darecki26
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

darecki26

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam. Mam pytanie mój tata zmarł 10 mscy temu, pozostawił testament gdzie zapisał mi cały majątek. Postanowienie Sądu o nabyciu spadku mam odziedziczyłem majątek w skład którego wchodzi: połowa domumieszkalnego, mieszkanie lokatroskie- chcę je teraz wykupić na własność oraz dwa samochody osobowe. I co teraz mam sie rozliczyć z Urzedem Skarbowym, jak to teraz wygląda. Jaki mam czas na to itd. ( podobno 1 miesiąc. Bardzo prosze o podpoweidź. Z gory dziekuje i pozdrawiam

witam

masz miesiąc czasu od chwili nabycia praw do spadku, najczęściej jest to prawomocne stwierdzenie nabycia spadku, by złożyć do US deklarację podatku od spadku - formularz SD-3; wówczas jeżeli złożysz w terminie, US wyda decyzję zwalniającą sie z obowiązku płacenia tego podatku w całości
jeżeli zatem masz juz prawomocne postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku, i nie minął od tego okres miesiąca (30dni), to składaj szybko formularz, nawet jeżeli będziesz go musiał pote lekko poprawiać, ale składaj - liczy się data złożenia takiej deklaracji SD-3

formularze masz na stronie internetowej http://www.mf.gov.pl w dziale podatki, w poddziale inne i tam wyszukaj formularze SD-3 obowiązujące od 1.01.2007r.

pzdr
k

Jeżeli już - to 30 dni od uprawomocnienia się postawnowienia o stwierdzeniu nabycia spadku.

Powrót